Internationaal Samenspel centraal
op cursusweekeinde SVN

Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) organiseert in het weekend van 11-13 juni de cursus Internationaal Samenspel met als thema Spelen met Wereldmuziek uit Europa. In dit weekend staan diverse aspecten van samenspelen centraal, met vooral veel muziekpraktijk voor instrumentalisten en zangers die graag willen samenspelen en -zingen. Voornaamste activiteiten in dit weekend: lessen volgen, open podium, jamsessies, eten, drinken en (weinig) slapen.
De aangeboden cursussen zijn enerzijds gericht op vaardigheden als op je gehoor leren spelen, improviseren en omgaan met ritme. Anderzijds zijn er thematische cursussen zoals joodse zang, Keltische muziek, Roemeens en Klezmer.

Een korte impressie van de cursussen:
Op je gehoor spelen (Michèle van Baaren) Leren om op het gehoor melodiën uit verschillende landen na te spelen middels eenvoudige opdrachten en spelletjes. Voor muzikanten die hiermee nog geen ervaring hebben.

Mir zingen a lid (Jules Bart) Joodse liederen uit alle delen van Europa en in allerlei talen. Een- en meerstemmig, al dan niet met begeleiding; liederen over alle aspecten van het leven. Voor zingende mannen en vrouwen en een beperkt aantal instrumentalisten.

Muzikale reis door Roemenië (Dan Herford) Een ontdekkingsreis door Roemenië, met het accent op de "Stad Folklor", waarbij ook de treurige Doina niet wordt vergeten. Voor allerlei instrumenten en zangers.

Techniek en improvisatie (Michiel Koperdraat) Vanuit de stelling "improviseren kun je leren" ervaar je wat je al improviserend muzikaal te verhapstukken hebt en hoe je je speelruimte op een leuke manier kunt uitbreiden. Voor muzikanten die vrijer willen worden op hun instrument.

Klezmer (Cor van Sliedregt en Jeff Kemps) Ontdek hoe de traditionele muziek van klezmorim uit Europa in de nieuwe wereld wordt vermengd met muziekstijlen van andere continenten. Voor muzikanten die muziek kunnen lezen en die hun instrument redelijk beheersen.

Keltische muziek (Guy Roelofs) Verschillende muziekstijlen uit Bretagne, Ierland, Schotland, Wales en Asturië worden onder de loep genomen en zo stijlvast mogelijk uitgevoerd. Deelnemers met een melodie-instrument kunnen gemakkelijk in een en twee kruisen spelen.

Slagwerk in de wereldmuziek (Roelof Rosendal) Uitgebreid onderzoek met percussie- en andere instrumenten naar mogelijkheden om muziekstukken ritmisch te begeleiden. Een cursus voor zowel percussionisten als voor instrumentalisten en zangers die percussie spelen.

Dit alles vindt plaats in YMCA De Glind te De Glind (bij Barneveld) van vrijdagavond tot zondagmiddag. De kosten voor dit weekend bedragen € 125,-; inclusief lessen, overnachtingen, maaltijden en koffie of thee in de pauzes.
Meer informatie over dit weekend via:
· de website van de SVN: www.volksmuziek.nl
· Froukje van der Schaaf: tel. 0226-318625
of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.