In de VS wordt minder muziek gedownload

Illegaal muziek downloaden van internet is in de VS afgenomen. Twee studies wijzen daarop. Een enquette van het studiebureau Pew onder 1358 surfers liet het laatste half jaar een halvering zien van het aantal downloaders van 29 procent naar 14 procent.
Uit het jongste Media Metrix-onderzoek blijkt de populariteit van vier grote muziekruildiensten afgelopen jaar sterk afgenomen; Kazaa zag in de VS 15 procent van de gebruikers afhaken, Bearshare 9 procent, WinMX 25 procent en Grokster zelfs 59 procent. Tegelijk werd ook bekendgemaakt dat de cd-verkoop in de VS in het vierde kwartaal van 2003 ruim vijf procent hoger lag dan dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar 2003 werd nog een daling opgemeten, maar die blijft beperkt tot zo'n twee procent, tegenover zeven procent vorig jaar. Het illegaal downloaden van muziek is namelijk het sterkst gedaald sinds september 2003, toen de Recording Industry Association of America (RIAA) meer dan tweehonderd rechtszaken begon tegen fervente gebruikers van muziekruildiensten.
Vooralsnog blijft het goede nieuws voor de muziekindustrie beperkt tot de Amerikaanse markt. Volgens Kazaa is het aantal de internetgebruikers dat haar software heeft geïnstalleerd, nog toegenomen, net als de hoeveelheid muziek die op het netwerk wordt aangeboden. Die groei is dus volledig aan niet-Amerikaanse surfers toe te schrijven.

Bron: De Standaard

ZIE EERDERE ARTIKELEN IN DE RUBRIEK VARIA