De Bulgaarse klarinet-virtuoos Ivo Papasov heeft voor zijn album 'Fairground' de publieksprijs gewonnen van de World Music Awards van de BBC-radio3.

ivo papasov
Ivo Papasov

Papasov kreeg deze Audience Award uitgereikt tijdens het feestelijke Poll Winners' Concert in Gateshead. Het publiek koos hem boven de Chehade Brothers, Enzo Avitabile e Bottari en Mercan Dede.

Het feestelijke concert werd gepresenteerd door Eliza Carthy en Benjamin Zephaniah. Eerder werden reeds de winners van de andere categoriën van deze World Music Awards beklenmd gemaakt: Tianriwen, K. Chakrabarty, Lhasa, Amparanoia, Khaled, Chango Spasiuk, Bebo and Cigala, Clotaire K en Youssou N'Dour.
Afgelopen jaar was Papasov nog te zien op het International Gipsy Festival in Tilburg. Recensent Ton Maas vond toen in de Volkskrant dat zijn optreden 'behoorlijk routineus uitpakte, ondanks zijn sterke nieuwe plaat'. Dieter van den Bergh was in het Brabants Dagblad echter wel degelijk te spreken over de opvallende 'rocky' show van deze Bulgaarse oudgediende.


Het Parool publiceerde over het album Fairground een recensie van de hand van Saskia Törnqvist. Daaruit komen de volgende citaten:
...Wie gecharmeerd is van de muziek van Bulgaarse straatmuzikanten (...)- kan zijn hart ophalen aan de opzwepende bruiloftsmuziek van Ivo Papasov. De hybridische stijl van deze Bulgaarse klarinetvirtuoos huppelt volgens de onnavolgbare wetten van de Balkan-ritmiek en verkondigt tegelijk vaak een melodische boodschap die regelrecht uit de New Yorkse jazz-scene afkomstig lijkt te zijn. (...) Papasovs virtuoze notenstroom, die op eerdere cd's de luisteraar soms amechtig naar adem deed snakken, lijkt hier eindelijk een beetje aan banden te zijn gelegd. Razendsnelle nummers worden op deze cd afgewisseld met meer traditioneel getinte gedeelten in een middelmatig tempo. Een enkele klaaglijke melodie lijkt te zijn ontsnapt uit de Grieks-orthodoxe kerk of overgewaaid uit het vrije veld, waar een herder het schapengeblaat op zijn instrument tracht na te bootsen. Al dit fraais maakt deze cd veel boeiender, rijker en beter te behappen dan Papasovs vroegere hyperhectische muziek....