Regionaal vrouwenbarbershopkoor The Singing Pearls organiseert een cursus barbershopzingen in het Midden-Brabantse Oisterwijk. Het doel van deze cursus is om ervaren (koor-)zangeressen kennis te laten maken met deze stijl van zingen en om nieuwe leden voor het koor aan te trekken.

Het koor staat in Brabant het hoogst op de ranglijst onder de barbershopkoren. Op de conventie voor barbershopsingers in Veldhoven in april 2005 drong het koor de top tien van Nederland binnen en haalde de achtste plaats. Mario Lamers is de dirigent.

Barbershop zingen is in zijn oervorm ontstaan tijdens de trek naar het westen van Noord Amerika: meerstemmige liedjes over de liefde en weemoed. Aan het einde van de 19de eeuw is deze oervorm populair geworden. Tijdens het wachten bij de barbier, die zich niet alleen bezighield met scheren en knippen van mannen, maar die ook tanden trok en verbanden aanlegde. Er werd een liedje ingezet, anderen neurieden mee en van lieverlee werd er meerstemmig gezongen, zonder begeleiding.

Het is een unieke vorm van close-harmony zingen. De muziek laat zich schrijven in vier partijen, te weten de tenor, de lead, de bariton en de bas. De leadpartij zingt de melodie. De tenors produceren boventonen,de baspartij zingt de grondnoten en de baritons completeren tot slot het gehele akkoord. De verschillende stemmen liggen dicht bij elkaar. Een 'ringing chord' ontstaat door de productie van boventonen. Door de juiste stemverhouding, goede uitspraak en klankproductie, hoort men meer tonen vooral in de hogere frequenties.

In de songs komen alle emoties aan de orde en die worden getoond ook! Boosheid, angst, liefde, leed, tederheid, en blijheid; ze zijn een wezenlijk onderdeel van het barbershopzingen. De songs klinken spontaan en ongecompliceerd en bestaan uit ballads en up-tempo's.

De choreografie is een van de kenmerken van barbershop/harmony zingen. De presentatie van de songs krijgt daardoor iets van theater. Vanuit Amerika is deze muziekvorm overgewaaid via Engeland naar Nederland (1980) en logisch dus dat er een Amerikaans sfeertje hangt rond het barbershopzingen.

De cursus
Zes avonden tussen 29 september en 10 november 2005 op woensdag en/of donderdag. Aan bod komen: introductie op barbershopzingen, de geschiedenis, werken aan twee tags en twee songs, werken aan presentatie. Aan het einde van de cursus volgt een presentatie van het projectkoor en kunnen de cursisten een stemtest doen om toegelaten te worden bij het koor.
Plaats: Basisschool de Molenhoek, Postelein 2, Oisterwijk.

Aanmelden bij: Anneke Dam (013-5210175) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Yvonne Batenburg (013-5284887).
Inschrijfgeld is 30 euro, op de eerste cursus-avond krijg je een oefen-cd en bladmuziek.
Website: home.wanadoo.nl/thesingingpearls.