De Stichting Volksmuziek Nederland organiseert op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september in De Glind (tussen Amersfoort en Barneveld) een weekend lang workshops muziek, zang en dans uit de Balkan, Griekenland en Turkije. DIt alles onder de titel Venster op het OOsten.

Thema
Macedonië
: sinds koning Alexander de Grote heersend en overheerst. Een kruispunt van beschavingen en oorlogen. Doorgangsgebied en vestigingsplaats van vele volkeren. Een rijke historie en dus een rijke zang-, dans- en muziektraditie.

Een weekend lang ondergedompeld in zang, dans, muziek, passie en gezelligheid!

Programma

Macedonische dans, Els Roemer
Macedonië, Themaland (zie boven), verdeeld over 3 landen; veel volkeren en invloeden. Een rijke historie en dus rijke danstraditie. beginnend/middenniveau enige danservaring nodig.

Trakya Turkuleri, Behsat Üvez
Muziek en zang uit Thracië. Het Europese deel van Turkije. Turkse, oosterse muziek. Onmiskenbaar. Maar ook uiterst geschikt voor de "Europese" zangers en instrumenten.

Introductie Balkanmuziek, Sake Kuipers
Kennismaking met de meeslepende Balkanmuziek. Voor minder èn meer ervaren muzikanten.

Balkan muziek Bez Granica, Monique Lansdorp
Balkan X-over: de.grenzen van de traditionele Balkanmuziek en instrumenten worden definitief verlegd; ook voor elektronische instrumenten. Goed thuis zijn op je instrument.

Stara Gradska Pjesma, Srđjan Kekanović
Melodieuze, hartstochtelijke levensliedjes uit de steden in Bosnië, Kroatië, Servië en Macedonië. Soms Sefardische, Hongaarse of Italiaanse invloeden. Maar altijd Slavische passie.

Griekse muziek en zang, Michiel Koperdraat
Raki, olijven, bouzouki's, baglama's, rembetika's, Griekse toonladders en ritmes, eigenzinnige opvattingen over improvisatie.... Redelijk ervaren en doorgewinterde Nederlandse spelers en zangers met verlangen om Grieks te spelen en te zingen zijn uiterst welkom.

Componeren, improviseren en spelen van Balkan-muziek, Slobodan Trkulja
De basis van de Balkanmuziek. In een weekend. Op je eigen instrument. Of op gajde en kaval als je wilt (kopen). Van een meestermuzikant.

Plaats: de Glind (tussen Amersfoort en Barneveld)
Informatie, inschrijven, SVN-site: www.vensterophetoosten.volksmuziek.nl (ook mailadressen van de docenten).

Kosten: EUR 135 all in (studenten en jongeren < 25: 1e keer 25% korting).
Coördinatie, inlichtingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..