Na alweer een succesvolle "dag van de folk" het voorbije voorjaar staat het licht nu helemaal op groen: de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas start in het begin van het nieuwe schooljaar effectief met een "experiment volksmuziek", zoals dat in de officiële omschrijvingen genoemd wordt.

Na Gooik (Brabant), Ieper/Dranouter(West-Vlaanderen), Schoten & Bornem (Antwerpen) zal je vanaf september 2005 ook in Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen) terecht kunnen voor een opleiding volksmuziek binnen het kader van het officiële muziekonderwijs. De bedoeling is om aanvankelijk te starten met een lagere graad bestaande uit 4 cursussen, naargelang het aantal kandidaat-leerlingen dat zich aanmeldt: folkzang, doedelzak, folkgitaar en folkviool.

Voor de folkzang staat Elly Aerden (Mairan, Bodixchel, Eléonor, Belladonna) garant. Vanuit haar bijzondere interesse voor volksmuziek, folk en wereldmuziek volgde ze verschillende stages in binnen- en buitenland (o.a. bij Wannes Van de Velde), maar daarnaast ook een doorgedreven opleiding bij Elisabeth Hermans van het Collegium Vocale Gent. Ze creëerde eigen melodieën voor verschillende muziekspektakels en werkte als zangeres mee aan theaterproducties. Voor de groep Mairan, die door haar in het leven is geroepen, schrijft ze de meeste liederen. De voorbije zomer gaf ze de sessie zang op de volksmuziekstage in Gooik.

De lessen doedelzak zullen gegeven worden door Bart De Cock (Kadril, Speelmanstreffen), sinds 1979 lesgever doedelzak te Sint-Niklaas, éérst op de Jeugdmuziekschool en later privé (onder de naam "Kornemuze"). Vanaf 1985 neemt hij op de volksmuziekstages te Galmaarden en Gooik de doedelzak-beginners voor zijn rekening, soms een jaartje afgewisseld met de sessie samenspel. Bart De Cock geeft muziekles in meerdere scholen te Sint-Niklaas, en leidt er o.a. het jongerenensemble Saltarello van Berkenboom Humaniora.

De snaren van de folkgitaar worden vakkundig aan het klinken gebracht onder leiding van Bert Van Reeth (Amorroma, Tradarr, Hydra, Speelmanstreffen). Hij is van jongsaf aan vertrouwd met volksmuziek en folk, speelt ook zeer verdienstelijk doedelzak en componeerde reeds menige folkmelodie. Van beroep is hij gitaarleraar die zich naast het klassieke gitaarspel bijzonder bezighoudt met alle mogelijke technieken (DADGAD enz.) op de folkgitaar. Bert gaf reeds meerdere keren de sessie folkgitaar op de volksmuziekstages in Gooik.

En last but not least, een tovenaar op de folkviool: Wouter Vandenabeele (Ambrozijn, Olla Vogala,...) Wouter is van vele markten thuis -tevéél om op te noemen- hij kan je allerlei stijlen leren, van traditionele volksmuziek over folk tot wereldmuziek. Op Flanders Ethno was hij dit jaar één van de artistieke leiders, hij geeft al meerdere jaren de sessie samenspel in Gooik en werkte ook meermaals mee aan de Folk-en-Jazz-stage ingericht door Muziekmozaïek.

Alle leerlingen dienen AMV te volgen, behalve wanneer je dit reeds vroeger / elders hebt gedaan. Later -vanaf de middelbare graad- zullen ook sessies groepsmusiceren en wekelijks 1 lesuur VolksMuziekCultuur (VMC) ingericht worden.

Heb je interesse, wil je intussen al méér informatie, wil je een leendoedelzak reserveren, of een plaats in één van de cursussen dan kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met het secretariaat van de Muziekacademie: tel. (0032) (0)3 777 72 95 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of met de coördinator Volksmuziekproject Bart De Cock: tel. (0032) (0)497 46 05 90 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inschrijvingen zijn begonnen op dinsdag 30 augustus om 14u op het secretariaat van de Muziekacademie, Hofstraat 13 te 9100 Sint-Niklaas.

Deze lessen volksmuziek zullen doorgaan op zaterdagvoormiddag, in de lokalen van de Rollierstraat nr. 36 te 9100 Sint-Niklaas (dichtbij het station van Sint-Niklaas). Op deze locatie vindt op zaterdag 10 september om 9.30u ook de startbijeenkomst plaats voor deze nieuwe volksmuziekafdeling.