Folkclub The Gathering is een vereniging voor jong en oud, die regelmatig bijeenkomsten organiseert in Herbergh 't IJsselmeer in Oosterleek (langs de IJsselmeerdijk tussen Hoorn en Enkhuizen). Deze bijeenkomsten vinden éénmaal per maand plaats in het herfst-winterseizoen, waarbij vaak de nadruk wordt gelegd op de Ierse, Schotse of andere Keltische cultuur. Het doel is om de Ierse muziek en cultuur uit te dragen.

Op vrijdagavond of zondagmiddag wordt muziek gemaakt of beluisterd, soms wordt er gevolksdanst. Zo nu en dan is er een korte lezing over bijvoorbeeld Keltische mythologie of Ierse volksverhalen, of worden vakantie-ervaringen uitgewisseld. Maar soms staan er ook diverse cursussen/lessen op het programma zoals: Keltische knotting-illustraties en bodhrán- of spoonslessen. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met een kring-sessie door de aanwezige muzikanten. Uit die sessies is ook de band Irish Red ontstaan. Er wordt op de avonden veel samen gezongen en iedereen krijgt de kans om op te treden. Veel leden van The Gathering spelen zelf in een band, zoals Cat in the Corner of Baloney.

Programma:
Vrijdag 8 december 2006 om 20:00u
Paul van Gelder, een enthousiast banjospeler, vertelt over de Ierse invloeden op de Amerikaanse muziek. Tevens daarna sessie.

Vrijdag 5 januari 2007 om 20:00u
Ben Dijkhuis, een Ierse muziekkenner bij uitstek, geeft een uiteenzetting over de oorsprong en geschiedenis van de Keltische muziek en de invloeden op de huidige muziek. Het geheel met beeld en geluid. Daarna sessie.

Vrijdag 16 februari 2007 on 20:00u
De band Harmony Glen is te gast bij The Gathering. Zij presenteren zich met naast veel muzikaal nieuws, ook met een verhaal van het hoe en waarom van de band. Deze avond maken we gebruik van de gehele zaal. En zoals gewoonlijk daarna een sessie, waarin Sjoerd en consorten als vanouds alles uit de kast zullen halen om er samen een
prachtige happening van te maken.

Zondag 18 maart 2007 om 13:00u
The Gathering viert St.Patrick's Day in aanwezigheid van de goedheilig man himself. De bands Blue Monday, Irish Red, Cat in the Corner, maar ook het koor Airiesjkwair en
anderen zullen dit muzikaal omlijsten. Zij zullen optreden in zowel de zaal als in het kerkje ernaast.

Zondag 23 mei 2007 om 14:00u
Open Podium van The Gathering. Elk jaar weer een happening apart met dans en muziek. Kom en neem de instrumenten mee. Mocht het echt mooi weer zijn dan kan het eventueel  buiten.

Zie ook: www.irishgathering-nh.nl.