In 2009 en 2010 zijn diverse topcd's verschenen van Britse folkmuzikanten. Met name leden van de Waterson-Carthy familie leverden bijdragen aan diverse mooie albums, maar ook het werk van Chris Wood en het eenmalige Darwin Song Project zijn de moeite van het beluisteren meer dan waard. Hieronder een greep uit wat er zoal verscheen in 2009 en 2010:

Chris Wood - Albion, An Anthology - Navigator (2009)
In 2008 verscheen zijn prachtige album Trespasser, waarmee hij maar liefst twee BBC Radio 2 Folk Awards (Folk Singer Of The Year en Best Album) in de wacht sleepte. Afgelopen jaar verscheen Albion, An Anthology, voor wie Chris Wood nog niet kent een uitstekende manier om kennis te maken met zijn gevarieerde repertoire. Inmiddels is alweer een nieuw album verschenen, Handmade Life, waarmee hij volgens de kritieken van BBC en Guardian wederom bewijst een buitengewoon songsmid te zijn. Website: www.chriswoodmusic.co.uk.

Brass Monkey - Head Of Steam - Topic Records (2009)
In 2006 overleed Brass Monkey-trompettist Howard Evans, aan wie het album Head Of Steam is opgedragen. Paul Archibald speelt in zijn plaats naast de originele bandleden Martin Brisnsford (percussie, harmonica, sax), Martin Carthy (gitaar, zang), John Kirkpatrick (diverse accordeons) en Roger Williams (trombones, euphonium). Lee Blackstone (Rootsworld.com): Brass Monkey's swagger may be more tempered nowadays, but their dignity is legend. Robin Denselow (The Guardian): Folk enthusiasts should check them out.

Jon Boden - Songs From The Floodplain - Navigator Records (2009)
Tweede solo-album van zanger en violist Jon Boden (Spiers & Boden, Bellowhead). Volgens Sid Smith (BBC) heeft de plaat, met folkliedjes uit een tijd die nog moet komen, alles in zich om een toekomstige klassieker te worden. Boden werd in 2010 onderscheiden met een BBC Radio 2 Folk Award (Folk Singer Of The Year) en is begonnen met het project A Folk Song A Day, waarin hij een jaar lang elke dag een folklied ten gehore brengt. Website: www.jonboden.com. In oktober komt een nieuwe cd van Bellowhead.

Diverse artiesten - The Darwin Song Project - Shrewsbury Folk Festival (2009)
Dit project werd door het Shrewsbury Folk Festival opgezet ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Charles Darwin. Deelnemende muzikanten behoren tot Britse en Amerikaanse top: Rachael McShane, Stu Hanna, Emily Smith, Chris Wood, Mark Erelli, Krista Detor, Karine Polwart en Jez Lowe. Zij zaten samen een week lang in een huisje om liedjes te schrijven over Darwin en de evolutie met een wonderschone live cd als resultaat. Website: www.darwinsongproject.com.

The Imagined Village - Empire And Love - ECC Records (2010)
Simon Emmerson, Martin en Eliza Carthy borduren voort op hun vernieuwende project The Imagined Village. Met het gelijknamige album uit 2007 maakten ze al behoorlijk wat indruk, de opvolger Empire And Love laat een hecht gezelschap horen waarvan de diverse leden elkaar goed aanvoelen. Bezetting 2010: Andy Gangadeen (drums), Eliza Carthy (viool, viola, zang), Martin Carthy (gitaar, zang), Simon Emmerson (cittern, gitaren), Simon Richmond (keyboards, electronica), Ali Friend (bas), Sheema Mukherjee (sitar, zang), Chris Wood (viool, viola, zang), Barney Morse Brown (cello) & Johnny Kalsi (percussie, dhol, tabla). Luister alvast op: www.myspace.com/theimaginedvillage.

Eliza Carthy & Norma Waterson - Gift - Topic Records (2010)
Moeder en dochter hebben voor het eerst als duo een album opgenomen, met begeleiding van o.a. Danny Thompson (bas) en Martin Simpson (banjo). Ton Maas geeft maar liefst de volle 5 sterren in de Volkskrant en schrijft: Toch is het dochter Eliza die op dit album het meest verrast. Misschien is het haar eigen moederschap, maar plotseling klinkt ze doorleefder dan ooit tevoren en met een fraai, licht schurend patina op de stembanden. Zie ook: www.eliza-carthy.com.