Wanneer een bepaald muziekgenre populair is, wordt daar veel van uitgebracht. De afgelopen tijd kregen we een stel cd's binnen met muziek uit (de omgeving van) de Balkan. Er zitten er twee bij met Nederlandse inbreng: Čarlama Orkestar met diverse saxen, hun muziek is gerelateerd aan die van Servische blaasorkesten, en Baraná & Co met Turkse crossover, die o.a. Oost-Europese elementen bevat. Uit Albanië komt de vrolijke koperexplosie van Fanfara Tirana.

Hieronder zetten we ze even op een rijtje. Allereerst de twee uitgaven die LopLop Records (een muzikantencollectief en een platenlabel, www.loplop.nl) uitbracht. Het Čarlama Orkestar en Baraná & Co hebben een verbindende factor in Steven Kamperman, die in de eerste alt- en tenorsax bespeelt, en in de laatste groep de alt- en besklarinet ter hand neemt. De muziek van de twee bands komt uit verschillende gebieden, maar er zijn overeenkomsten te horen.

čarlama orkestar
Čarlama Orkestar - Barabe! - LopLop Records LLr 020
Het zeskoppige Čarlama Orkestar laat vrijwel de hele saxfamilie horen, van sopraansax tot bassax, begeleid door drums en/of percussie. Ze brengen aanstekelijke, dansbare Balkan-brass, waarop de liefhebber zo uit zijn bol kan gaan. Zelf noemen ze het een kruising tussen Fanfare Ciocărlia en het World Saxophone Quartet. Veel energiek blaaswerk wordt ondersteund door heerlijk ritmische percussie en af en toe waaiert het lekker jazzy uit. Uiteraard zit er, zoals dat in de Balkanmuziek gebruikelijk is, ook een minder vrolijk tintje aan de cd Barabe!, met name in het enige lied op de plaat, Rina, dat opbouwt naar een uitbundige climax, om vervolgens weer van voren af aan terug te zakken in de melancholie. Deze deels Nederlandse groep biedt zeker zoveel kwaliteit als de orkesten die we kennen uit de Balkan zelf.
Website: www.carlama.com.

baraná & co - ileriye anılar
Baraná & Co - İleriye Anılar - LopLop Records LLr 021
De ondertitel van deze plaat luidt Memories Of Things To Come, en we horen niet echt puur Turkse muziek, maar een vorm van crossover. Turkije hoort weliswaar niet bij de Balkan, maar de muziek van Baraná & Co vertoont enige gelijkenis met de Oost-Europese klanken, met name door het geluid van de klarinet en trombone, maar ook in een paar melancholieke liedjes. Op İleriye Anılar zijn heel wat Turkse instrumenten te horen, snaarinstrumenten baglama, cura en ud worden vergezeld door blaasinstrumenten kaval, ney en zurna, naast de westerse viool, trombone, cello en eerder genoemde klarinet. Percussie maakt het geheel af. Er wordt flink geïmproviseerd, waardoor sommige stukken behoorlijk jazzy worden. In het boekje staan Engelse vertalingen bij de teksten, zodat ook de voor het merendeel door zanger/snarenspeler Behsat Üvez geschreven (veelal melancholieke) inhoud begrijpelijk is.
Website: www.barana.nl.

fanfara tirana - albanian wedding
Fanfara Tirana - Albanian Wedding - Piranha CD-PIR2116 (distributie Music & Words)
De ondertitel luidt Brass Explosion, en dat is een heel aardige omschrijving van wat er gebeurt. Grappig detail is dat er niet veel van dit soort groepen voorkomen in Albanië, het thuisland van de Fanfara Tirana. De muziek is bedoeld voor bruiloften en is dan ook lekker opzwepend, met veel koperblazers begeleid door percussie, dansers kunnen zo de vloer op. Twee typisch melancholieke liederen worden gezongen en zijn gearrangeerd door Hysni Zela. De instrumentalen kregen hun arrangement van Roland Shaqia, alle stukken zijn traditionals. We krijgen het hele spectrum van het huwelijkstraject voorgeschoteld, vanaf het moment dat de geliefden elkaar voor het eerst ontmoeten tot het 'happy end'. Fanfara Tirana zal de liefhebbers van Fanfare Ciocărlia en Boban Markovic zeker aanspreken.

Mirjam Adriaans