sido martens - schraaltroost en liefspraak
Sido Martens - Schraaltroost & Liefspraak - Uitgeverij Bornmeer ISBN 978-90-5615-221-5
www.sidomartens.nl / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een nieuwe uitgave van de Friese zanger-gitarist Sido Martens is meestal een bijzondere gebeurtenis. Soms vergezeld met een unieke ets, soms verpakt in een aardig boekje en altijd in kleine oplagen. En dan blijken de schijfjes elke keer weer originele liedjes te bevatten. Die aanpak maakt het product bijzonder en de maker ervan eveneens.
Ditmaal heeft Sido gekozen voor een fraai boekwerk, waarin een dertigtal gedichten zijn opgenomen. Samen met de vijftien teksten van de liedjes van de bijgevoegde cd rijgt Sido Martens met  Schraaltroost & Liefspraak het zoveelste pareltje aan zijn imposante oeuvre.  
Sido's liederen en gedichten lezen zich niet altijd gemakkelijk. Je moet er moeite voor doen en het kost tijd om zijn gedachtegangen te volgen en te begrijpen. Het laatste lukt niet altijd. Erg is dat niet, eerder intrigerend. De beminnelijke persoon die Sido zeker is, heeft dan een ondefinieerbaar randje waar je als luisteraar en lezer niet helemaal je vinger achter krijgt. Als luisteraar zou je de man wat meer vreugde in zijn leven gunnen, getuige de weemoedige sfeer van veel van zijn liederen. Liederen die tekstueel passen bij de omfloerste kleuren van een invallende herfst. Niet voor niets kennen zijn liederen titels als Bitterzoet, week hart en het zoete bang.

In de loop der jaren heeft Sido geleerd om zijn hersenspinsels in pakkende melodieën te verpakken en ze ook nog eens van een effectieve begeleiding te voorzien. Instrumentaal heeft Sido Martens weer een keur van muzikale vrienden ingezet. De meesten van hen doen dat alweer vele jaren met veel muzikaal plezier. Zij begeleiden Martens gitaar en stem zonder dikdoenerij, alleen in dienst van het liedje. Jan van Olffen, momenteel druk bezig met projecten als Hotel Westcoast en Kayak, kleurt op dit album op geheel minimale wijze zijn baspartijen in. Doordat er geen noot teveel wordt gespeeld, klinkt  Schraaltroost & Liefspraak transparanter dan ooit. Met een beetje moeite kan een lied als Varensnood zelfs uitgroeien als een echte culthit, mede door de spaarzame achtergrondzang van Annemarieke Coenders en de effectieve klanken van Muppetstuff-accordeonist Onno Wieten en de mandoline van Martens zelf. Vrolijker als in het nummer Bertje Bof zal het nooit worden, al heeft ook dit lied een wrange ondertoon:.
allemaal, wij allemaal
hebben houvast nodig
dat komt omdat de angst regeert
vrij denken is ons afgeleerd


Door de banjoklanken wanen we ons in Jakhals vreedzaam rond het kampvuur in de bergen van de Appalachen. Maar ook daar bedriegt de schijn:
dorpsplein rond middernacht
maan is daar
doodsgevaar

jakhals met je duivelsbek
vloed van bloed
de zondaar boet


Met Schraaltroost & Liefspraak heeft Sido Martens een van zijn beste albums uit zijn carrière afgeleverd, een mijlpaal in de Nederlandstalige muziek. Ik hoop dat het album zich in een brede belangstelling mag verheugen. Aan de verpakking kan het zeker niet liggen. Het schitterend verzorgde boekwerk met, naast de tweeëndertig gedichten, een aantal prachtige foto's van fotograaf Reyer Boxem, maakt de aanschaf meer dan waard. Het enige probleem kan zijn, dat het boek niet in de cd-kast past. Geen nood, zet het boekwerk ervoor, de intrigerende omslagillustratie van dochter Janne Martens geeft ook het nodige kijkgenot.

Assie Aukes    -  waardering: 9