davie lawson - tree tumble wake mother
Davie Lawson - Tree Tumble Wake Mother - Smoked Recordings SR011

Het titelnummer van de nieuwe cd van Davie Lawson, Tree Tumble Wake Mother, gaat over een boom die door het raam valt van een slaapkamer met kinderen erin. Black River gaat over Glasgow, zijn huidige woonplaats. Lawson is niet erg scheutig met informatie over zichzelf of zijn songs, niet op zijn website en ook niet bij optredens, zo kon ik onlangs constateren toen hij het voorprogramma speelde voor Krista Detor. Hoeft ook niet, goede liedjes horen voor zichzelf te spreken en die van Lawson zijn zeer de moeite waard, of je ze nou begrijpt of niet.

Net als op voorganger Konichiwa? zijn alle liedjes 'live' opgenomen, dit keer in een zolderstudio in Glasgow, alleen de baspartijen van Doog Carruthers zijn later toegevoegd. De mix is opnieuw gedaan door Michiel Hollanders en Dan Tuffy en dat betekent wederom een smaakvol resultaat. Maar er zijn ook verschillen, er zijn nu keyboards en drums te horen naast de gitaren van Lawson zelf en Paul Tasker. De toetsen doen me weinig en ook de drums, veelal percussief bespeeld door Ro Halfhide (mede-oprichter van het Amsterdam Songwriters Guild) spreken me in eerste instantie niet zo aan. Bij Black River is dat echter anders, het primitieve geroffel geeft een extra duistere sfeer mee aan de toch al niet optimistische woorden, waarbij Lawson zich ook weer een zeer begenadigd schrijver toont: "For a man who did no wrong you did a good job of killing your son / Did a good job of killing your son / So it seems." Muziek en tekst grijpen in elkaar tot een hypnotiserend repetitief geheel en maken van het lied een juweeltje. Tegen het einde van het album wordt Ornamental Ashtray omlijst door gitaar met ontspannen mondharmonica-accenten. Bij mij doemt het beeld op van een oude man, waarschijnlijk berooid maar getroost door de muziek, op een lome zomeravond in het Amerikaanse zuiden op een karakteristieke witte houten veranda. Toch is dat niet waar het liedje over gaat, de tekst lijkt meer op een samenraapsel van gedachtenspinsels, die op een of andere manier toch bij elkaar horen. Misschien is dat wel precies wat die man met zijn mondharmonica doet, nadenken over zijn jeugd, het leven, de actualiteit. Het is niet direct iets wat je van een jonge songsmid verwacht, maar Davie Lawson (geboren in de jaren '80) beschikt blijkbaar over een oude ziel. Tree Tumble Wake Mother tenslotte wordt begeleid door banjo (Tasker), en misschien begint het inderdaad met die vallende boom, maar vervolgens waaiert de tekst weer uit naar andere gebeurtenissen, om filosofisch te eindigen: "I never seen a poor man win / Anything other than a lottery."

De toevoeging van extra instrumenten en soms wat ruimere arrangementen maken de muziek op Tree Tumble Wake Mother wat toegankelijker in vergelijking met de kaalheid van Konichiwa?. Het is natuurlijk toe te juichen dat hij als muzikant ook openstaat voor andere wegen, maar wat mij betreft zijn het vooral de prachtige beeldende teksten waarmee Davie Lawson overtuigt. Als songschrijver bewijst hij opnieuw een bijzonder talent te zijn, dat gekoesterd mag worden.

Mirjam Adriaans

De cd is te bestellen via www.smokedrecordings.com, zie ook www.davielawsonmusic.com.