matt the electrician - animal boy
Matt The Electrician - Animal Boy - Eigen beheer / distributie Lucky Dice

Matt plays: vocals, acoustic guitar, banjolele, tenor guitar, electric guitar, baritone guitar, bass guitar, vox jaguar organ, wurlitzer organ, piano, toy piano, xylophone, drums, cajon, percussion, frying pans, jaw harp, trumpet, euphonium, whistling, gym whistle, clapping. En dan heeft Matt The Electrician ook nog een kompaan, Mark Addison die vrijwel overal op zijn album Animal Boy meespeelt op diverse instrumenten en een stel gasten, waaronder Scrappy Jud Newcomb. Toch klinkt het niet druk, eerder lekker warm.

Hoewel zijn uiterlijk en artiestennaam iets alternatiefs doen vermoeden, is de muziek van Matt The Electrician heel toegankelijk. Hij heeft wel een eigen herkenbare stijl, juist door de combinatie van zijn hese stem met een mix van allerlei instrumenten. Zijn artiestennaam is een overblijfsel van zijn oude beroep, in muziekstad Austin werkte hij als electriciën. Die baan gaf hij op om zich volledig aan de muziek te wijden en inmiddels heeft hij een zestal albums op zijn naam staan. Matt Sever, zoals zijn naam eigenlijk luidt, groeide op in San Francisco, waar hij zijn jeugd doorbracht met een obsessie voor Woody Guthrie en The Hollies, en dat is in de muziek van Animal Boy terug te horen. Aan de ene kant heeft hij folky liedjes, waar aan de andere kant dan weer de popmuziek uit de jaren '60 en'70 doorklinkt. Van de 12 liedjes op Animal Boy is alleen opener Faithfully niet door Sever geschreven. Hij geeft het nummer, dat bekend is van stadionrockers Journey, wel zijn eigen stijl mee, met trompet, banjolele en zijn karakteristieke stem. Overigens geeft hij elk nummer een eigen sfeer, hij zet een keer een falset op die mij wat minder bekoort, soms is het ronduit poppy, maar over het geheel genomen luisteren zijn liedjes gewoon heel lekker weg. Zo krijgt Osaka In The Rain bijvoorbeeld een toepasselijk Oosters muzikaal tintje mee. Het is jammer dat de teksten nergens terug te vinden zijn, want die zijn de moeite waard, soms serieus, dan weer humoristisch, maar ook speels. Een klein voorbeeldje uit titelnummer Animal Boy: you are an animal boy / your mouth is open all the time / are you ever not hungry / you think it's always dinner time. En For Angela is zelfs een pareltje, dit is een klachtenbrief aan de klantenservice van het immense warenhuis Wal-Mart en roept al gauw een vette glimlach op. Hij heeft namelijk helemaal niks te klagen, vindt eigenlijk alles heel goed, alhoewel...

Multi-instrumentalist Matt The Electrician combineert een zonnige uitstraling met een fijne tekstuele inhoud. Animal Boy is een toegankelijk album, waarbij de luisteraar eigenlijk alleen maar lekker achterover hoeft te leunen om zich te laten onderdompelen in de warme folkpopklanken.

Mirjam Adriaans

Morgen, 23 mei 2010, begint de Nederlandse tour van Matt The Electrician en Scrappy Jud Newcomb. Op 29 mei doen ze Naked Song in Eindhoven aan.

Website: www.matttheelectrician.com.