Caroline Herring - Golden Apples of the Sun
Caroline Herring - Golden Apples Of The Sun - Signature Sounds / CRS

Voor haar jongste album, Golden Apples Of The Sun (eind vorig jaar verschenen), heeft Caroline Herring de hulp ingeroepen van producer en multi-instrumentalist David Goodrich. Die kennen we nog van onder meer Chris Smither, Jeffrey Foucault, Kris Delmhorst en Rob Lutes. Hij heeft gekozen voor een folky geluid zonder franje en dat zorgt voor meer nadruk op waar het om gaat: haar warme altstem, gitaar en de teksten.

Wat direct opvalt is dat Caroline Herring enkele covers heeft opgenomen, waarbij ze van True Colors (bekend van Cyndi Lauper) een ingetogen folksong maakt, net als van de blues traditional See See Rider. Long Black Veil (Dill / Wilkin, in 1959 opgenomen door Lefty Frizell, maar ook bekend van o.a. Joan Baez, Chieftains & Mick Jagger, Johnny Cash) wordt door een heerlijk rammelige banjo omlijst en in Cactus Tree herken je al snel het origineel van Joni Mitchell. Kippevel krijg ik van de Song Of The Wandering Aengus, een gedicht van William Butler Yeats, met prachtig beklemmende zang en subtiele begeleiding door een lapsteel.

Bij de covers heeft Herring veelal gekozen voor verhalende liedjes, iets waar ze zelf ook sterk in is, getuige het mooie eigen werk op Golden Apples Of The Sun. Zo is openingsnummer, Tales Of The Islander een ode aan Walter Anderson, een kunstenaar uit Mississippi. Het lied is gebaseerd op de muurschilderingen die zijn vrouw in zijn huisje vond na zijn overlijden. Haar woorden zijn heerlijk poëtisch:

The squall has passed / And we’re tied to the decay / One day may the hurricanes come / And carry us away / Carry us away...

Haar grootmoeder groeide op in Texas en Costa Rica. Zij studeerde geneeskunde in de jaren '20 en dat was in die tijd al heel wat voor een vrouw. Ze sprak vloeiend Spaans, maar ook dat werd pas ontdekt door de familie na haar dood. Herring probeert haar leven te vatten in het gevoelige lied Abuelita.

Wie Caroline Herring live heeft gezien weet dat ze dan vooral een verhalende folkzangeres is. Ze heeft meestal een sobere begeleiding bij haar zang en dat is op Golden Apples Of The Sun ook zo. Bovendien heeft ze vrijwel alles ook nog eens 'live' opgenomen, iets wat ze nog nooit eerder deed. Ze zat samen met David Goodrich in de studio, hij vulde haar gitaarspel hier en daar subtiel aan met andere instrumenten. Het levert een schijf op die persoonlijker is dan haar eerdere werk en tegelijk inhoudelijk sterk zoals we gewend zijn van haar.

Mirjam Adriaans

Caroline Herring is vanaf 28 mei 2010 voor enkele concerten in ons land en doet onder meer Naked Song in Eindhoven en Stania Staete in Oentsjerk aan.

Zie ook: www.carolineherring.com of www.myspace.com/carolineherring.