Sophie Cavez & Baltazar Montanaro

Sophie Cavez & Baltazar Montanaro - titelloos - Appel Rekords APR1326

Na een optreden van de Belgische diatonisch accordeoniste Sophie Cavez (Dazibao, KV Express, Urban Trad) in Gent vroeg de Franse violist Baltazar Montanaro (o.a. ZEF) haar om eens samen te spelen. Voor hun eerste concert hadden ze niet gerepeteerd, maar het klikte en een duo was gevormd. Onlangs verscheen hun eerste, titelloze, cd. Daarop horen we twee uitstekende folkmuzikanten die elkaar gevonden hebben in hecht samenspel. De klanken van accordeon en viool lijken voor elkaar geboren te zijn.

Hoewel beide muzikanten met name bekend zijn in de balfolkwereld is hun gezamenlijke album met merendeels eigen composities een echte luisterplaat geworden, al valt hier en daar zeker nog wel wat dansbaars te ontdekken, vooral voor romantisch gestemde koppels. Voor bals is er dan ook een XL-variant van het duo, onder de naam Jeff Caresse. Maar in de fijne wijsjes van de cd is vooral de hechtheid waarmee Sophie en Baltazar samenspelen opvallend; bij al het harmonieuze aanvullen en inkleuren bekruipt me soms zelfs het verlangen naar iets tegendraads, iets waarbij de instrumenten elk een eigen richting opgaan.

Ondertussen is het wel genieten van de speelse zwierigheid van deze twee uitstekende muzikanten, die nog steeds niet samen repeteren om de spontaniteit van hun muziek zoveel mogelijk te behouden. Accordeon en viool vullen elkaar namelijk prima aan en vlechten zich om elkaar heen in harmonieuze melodieën die heerlijk wegluisteren. De meeste nummers beginnen met een solo intro, waarop de ander vervolgens inkleurt. Een vooropgezet plan lijkt er niet echt te zijn, er wordt gewerkt met improvisaties en brede muzikale invloeden. Dat leidt tot een mooie klankenvariatie van licht klassiek tot vrolijk sprankelend, Scandinavische tinten gaan gepaard met warmbloedige gipsy-achtige kleuren. Bij Turbulences, een compositie van Miquèu Montanaro (vader van Baltazar) waarin de Frans-Hongaarse afkomst van de familie doorklinkt, lijkt het of je midden in een feestelijke aangelegenheid valt. In de traditionele Makedonsko zoemt de viool door de donkere accordeonklanken om over te gaan in een lichtvoetiger deuntje waarbij de instrumenten volledig in elkaar opgaan.

Dat viool en accordeon uitstekend bij elkaar passen is al vaker aangetoond, op internet zijn heel wat voorbeelden daarvan te vinden. Sophie Cavez & Baltazar Montanaro hebben echter een eigen speels-romantische stijl ontwikkeld, gebaseerd op improvisatie en harmonie. Samen hebben ze een fijn album afgeleverd dat gekenmerkt wordt door de hoorbare aantrekkingskracht tussen de twee instrumenten. Muzikaal gezien zijn deze twee duidelijk voor elkaar gemaakt.

Mirjam Adriaans

Sophie Cavez speelt aanstaande zaterdag 26 juni 2010 met KV Express op Orfest in Noordeloos, Baltazar Montanaro staat in augustus met ZEF op Folkwoods. Wie hen als duo samen wil zien, moet naar Gooik (24 augustus), Zedelgem (Zilleghem Folk, 11 september) of Brussel (14 oktober). Meer info: http://www.myspace.com/montanarocavez.