jimmie vaughan plays blues, ballads and favorites
Jimmie Vaughan - Plays Blues, Ballads & Favorites - Proper Records PRPCD062 / Rough Trade

Het is alweer 9 jaar geleden dat er voor het laatst een album uitkwam van bluesman Jimmie Vaughan. Op zijn nieuwe schijf Plays Blues, Ballads & Favorites speelt de zanger/gitarist slechts een nummer van eigen hand (het relaxt swingende instrumentaaltje Comin' And Goin'), de rest heeft hij gekozen uit werk van anderen. En dat zijn niet de minsten, we horen nummers voorbijkomen van o.a. Jimmy Reed, Charlie Rich, Richard Penniman (beter bekend als Little Richard), Doug Sahm en Willie Nelson.

De productie nam Vaughan zelf voor zijn rekening en hij nam het album op in zijn woonplaats Austin, Amerikaanse muziekstad bij uitstek. Zijn hesige stem is niet heel krachtig, maar krijgt regelmatig versterking van de prima gastvocalen van blueszangeres Lou Ann Barton, te beginnen met Come Love (Jimmy Reed), waarop ook dat heerlijk karakteristieke geluid van de mondharmonica te horen is. Het is een vroege muzikale opkikker die de aandacht trekt, jammer dat Vaughan dit instrument niet vaker inzet. Overigens luistert het album verder wel lekker weg, met de combinatie van een onopgesmukte ritmesectie en blazers, hier en daar aangevuld met een Hammond B3.

Het album is ook verkrijgbaar in vinyl (als dubbelelpee), wellicht een goede keus voor diegenen die echt nostalgisch willen genieten van fijne ontspannen blues van een jaar of 50, 60 geleden. Dat is namelijk de sfeer die Jimmie Vaughan oproept als hij zijn Blues, Ballads & Favorites laat horen.

Mirjam Adriaans