martyn joseph - songs for the coming home
Martyn Joseph - Songs for The Coming Home - Pipe Records PRCD022 / Lucky Dice

Na zijn sterke studio-album Under Lemonade Skies en de mooie opnamen van Live At The Brook waren mijn verwachtingen hooggespannen toen een nieuwe plaat van Martyn Joseph op de mat viel. Zijn bevlogenheid is krachtig als altijd, de teksten blijven boeien, en toch moet ik wennen aan Songs For The Coming Home.

Waar de laatste twee platen van Martyn Joseph me al snel wisten te overtuigen duurt het met Songs For The Coming Home enkele luisterbeurten voordat de essentie komt bovendrijven. Terwijl het op zich wel een folky plaat is, grotendeels akoestisch, hier en daar een koortje en immer geëngageeerde teksten. Op beide voorgangers stond de muziek toch vooral ten dienste van de liedjes en dat mis ik nu. De veel uitgebreidere instrumentatie met onder meer strijkers en een trompet en de productie die net wat wolliger aanvoelt spreekt mij persoonlijk minder aan. Dat neemt niet weg dat er nog heel wat te genieten valt, Joseph is en blijft een goede songsmid met het hart op de juiste plek. Dit keer draaien de liedjes rond het thema van terugkeren, terug naar een plaats waar troost, begrip, medeleven gevonden kan worden. Het verhaal van Clara bijvoorbeeld (naar een waargebeurd verhaal van een schrijver die door een deuntje dat zijn voormalige oppas voor hem zong weerhouden werd van zelfdoding) ontroert. Pas in de laatste vier Songs For The Coming Home met wat soberder arrangementen voel ik me thuiskomen, met afsluiter Archive weet Joseph me weer helemaal als vanouds te raken.

Met Songs For The Coming Home creëert Martyn Joseph een ander, rijker en filmischer geluid. Het is wennen aan de instrumentale verfraaiing, maar uiteindelijk komen de liedjes toch bovendrijven, als songsmid blijft Joseph dan ook zonder meer overeind.

Mirjam Adriaans

Martyn Joseph is op tour in Nederland, tourdata mei 2013:

donderdag 2 mei - Folk On The Island, Den Burg (Texel) aanvang 20:30 uur
vrijdag 3 mei - Cultureel Café De Amer, Amen aanvang 20:00 uur
zaterdag 4 mei - Schenkerij Vlagheide, Schijndel-Eerde aanvang 20:30 uur
zondag 5 mei - Labadoux Festival, Ingelmunster (België) aanvang 13:00 uur
dinsdag 7 mei - Live Stage Marnix @ Loburg, Wageningen aanvang 20:45 uur
donderdag 9 mei - Theater de Wegwijzer, Nw.- en St. Joosland aanvang 20:30 uur 
vrijdag 10 mei - Acoustic Alley, Den Haag aanvang 20:30 uur
zaterdag 11 mei - Listwaar, Oud Heverlee (België) aanvang 21:30 uur
zondag 12 mei - Museum Nic Jonk, Grootschermer aanvang 20:00 uur
dinsdag 14 mei - Q-Bus, Leiden aanvang 21:00 uur
vrijdag 17 mei - Arscene, Hansbeke (België) aanvang 20:20 uur