daddy-o - or would you not
Daddy-O - Or Would You Not - eigen beheer / http://www.daddy-o.eu

Ze noemen zichzelf de lekkerste ‘good old boys band’ uit de folkscene en daar zit wat in. Daddy-O (met thuisbasis Ermelo) bestaat sinds 2007 uit een stel ervaren muzikanten die met veel plezier samenspelen en hun eigen stijl hebben gezocht in een mix van Ierse en Amerikaanse folk. Op hun cd Or Would You Not dragen ze dat uit in fijn wegluisterende eigen liedjes, geschreven door zanger Jos Jongeling.

Dat ze genres mixen blijkt gelijk bij openingsnummer Donegal Girl, waarbij je op grond van de titel wellicht een Ierse traditional verwacht, maar een meer Amerikaans getint lied hoort, terwijl Down To The Liffey even later wel een vrolijk Keltisch karakter krijgt door het gebruik van melodeon, tin whistle en viool. The Late Morning Dew past dan weer in het rijtje van de bekende meezingers Wild Rover of Seven Drunken Nights, maar viool, banjo en melodeon geven toch een licht Amerikaans getint geluid aan de verder overduidelijk Keltische traditie. Overigens gaan de liedjes niet alleen om gemoedelijkheid en het goede leven maar is er ook een serieus moment met Autumn Morning, een afscheidslied voor een goede vriendin. En net als het wat melancholiek dreigt te worden sluit de band af met een opgewekt Minstrel Boogie.

Jongeling heeft een gerafelde bruine stem die zich goed leent voor dit ontspannen repertoire. Op de website van Daddy-O legt hij uit dat hij van muziek houdt die dicht bij de mensen staat en dat legt hij ook in zijn teksten, een mooi voorbeeld is Common Man, over iemand met een gewoon leven en heel gewone ideeën, met een klein zinnetje aan het einde dat het liedje (en eigenlijk alle gewone mensen in deze wereld) dan toch weer bijzonder maakt. De begeleiding van de liedjes gebeurt door alle bandleden: Jos Jongeling (zang, gitaar, mondharmonica, percussie, bouzouki), Renato Coenen (basgitaar, percussie, zang), Co Spinhoven (mandoline, banjo, dobro gitaar, uilleann pipes, tinwhistle, low flute), Marco Sengers (viool, bodhran, zang) en Mik Lammers, die inmiddels de band heeft verlaten (toetsenist Han Kooistra is na de opnames toegevoegd aan de groep) is op deze schijf nog wel te horen op piano, melodeon, mandoline en zang, hij schreef ook de muziek voor The Girl From The South, de enige instrumentaal op deze plaat. Mischa Porte vult hier en daar aan op drums.

Hoewel Amerikaanse folk flink beïnvloed is door de Keltische traditie heeft Daddy-O niet ‘gewoon’ voor een van de beide huide stromingen gekozen. Ze brouwen op Or Would You Not een eigen mix van de twee, waarbij de Europese klanken de boventoon voeren en een lekker gemoedelijk geheel ontstaat.

Mirjam Adriaans

Wie Daddy-O live wil zien kan terecht op de volgende data:

26 januari 2014, Café Goei Volluk, 16:30 - 20:30 uur, Grotestraat 23, 5431 DG Cuijk, www.cafegoeivolluk.nl

2 maart 2014, Herbergh ’t IJsselmeer, Oosterleek 11, 1609 GA Oosterleek (NH), www.oosterleek.biz

29 maart 2014, De Slenkenhorst, aanvang 20:00 uur, Strokelweg 2a, 3847 LR Harderwijk

Op Soundcloud kun je de liedjes alvast beluisteren.