the dublin legends perform the dublin sessions
The Dublin Legends - perform The Dublin Sessions - Lambay Music LM01

Het 50-jarig jubileum van de beroemde Ierse folkband The Dubliners kreeg een triest randje door het overlijden van banjospeler Barney McKenna in 2012. Hij was de laatste van de originele leden uit 1962, violist John Sheahan, die al snel na de oprichting lid werd besloot vervolgens om het voor gezien te houden en nam de rechten van de naam mee. Eamonn Campbell (zang, gitaar), Sean Cannon (zang, gitaar), Patsy Watchorn (zang) en Gerry O’Connor (banjo, viool, mandoline, zang), die als vervanger was aangetrokken voor McKenna, wilden graag verder en dat lukte onder een andere naam: The Dublin Legends. Eind 2013 namen ze een concert in Wenen op, dat op cd verscheen als Live In Vienna. Vervolgens besloot Patsy in 2014 dat hij wilde stoppen en voor hem werd een vervanger gevonden in zijn jongere broer Paul Watchorn (zang, 5-snarige banjo). Dat viertal ging, met enkele gastmuzikanten, vorig jaar de studio in om The Dublin Sessions te maken.

Qua geluid klinken The Dublin Legends niet zo heel anders dan The Dubliners, die maakten in de loop der jaren immers ook al heel wat bezettingswisselingen door en nieuwe muzikanten hebben altijd hun eigen manier van spelen of zingen. In dit geval zijn het de banjo en viool die hier en daar wat subtiele bluegrassy invloeden lijken te herbergen, zoals in de fijne meezingers Galway Races en Hand Me Down My Bible (Phil Coulter), de prettige zangstem is hier van Paul Watchorn. De andere twee zangers zijn op leeftijd en dat is te horen, maar dat is niet erg, want ook bij The Dubliners waren de breekbare vocalen van de inmiddels 76-jarige Sean Cannon juist aandoenlijk (je denkt elk moment dat zijn stem het begeeft, toch houdt hij het vol), waar de karakteristieke rafelstem van Eamonn Campbell (70) volop bijdroeg aan de fijne sfeer bij een concert en dat is bij The Dublin Legends niet anders. Virtuositeit werd er van de groep toen niet verwacht en dat doen de fans ook nu niet. Het gaat erom dat er, liefst onder het genot van een goed glas, gezellig geluisterd en meegezongen kan worden. Klassiekers als Leaving Of Liverpool, The Sick Note (waarvoor een live opname lijkt te zijn gebruikt), 7 Drunken Nights (waarmee The Dubliners eind jaren ’60 van de vorige eeuw een nummer 1-hit hadden in Ierland) of Rambling Rover (van Andy M. Stewart, bekend van Silly Wizard), wie platen van The Dubliners heeft en/of optredens van de groep bijwoonde kent ze ongetwijfeld en ze mogen dan ook niet ontbreken bij The Dublin Legends. Natuurlijk zijn er ook een paar reels en een jig te horen, op instrumentaal vlak hebben de heren niks aan kracht ingeboet. Overigens voegt de groep wel een paar nieuwe stukken aan het repertoire toe, zoals Mary Skeffington (Gerry Rafferty) en Rambling Boy (Tom Paxton).
 
Behalve de naam is er dus weinig nieuws onder de zon, de liedjes gaan nog steeds over drank, vrouwen, het leven en de liefde en worden in een lekker toegankelijk folkjasje gestoken. Meezingen mag en een goed glas (Guinness, whiskey of toch maar thee) past er prima bij, voor je het weet waan je je in een Ierse pub. De nostalgische charme van The Dubliners wordt door The Dublin Legends naadloos voortgezet in The Dublin Sessions. Een feest der herkenning voor de liefhebbers van Ierse folk.

Mirjam Adriaans

Uiteraard zijn The Dublin Legends ook elk najaar op tour in Nederland, tourdata september/oktober 2017:

woensdag 27 september TivoliVredenburg Utrecht
donderdag 28 september Duyker Hoofddorp
Vrijdag 29 september Lucky Rijssen Rijssen
zaterdag 30 september Kursaal Oostende (B)
zondag 1 oktober Chassé Theater Breda
dinsdag 3 oktober Goudse Schouwburg Gouda
woensdag 4 oktober Muziekgebouw Eindhoven
donderdag 5 oktober De Doelen Rotterdam
vrijdag 6 oktober De Meenthe Steenwijk
zaterdag 7 oktober De Lawei Drachten
zondag 8 oktober CC Den Egger Scherpenheuvel (B)
dinsdag 10 oktober De Maagd Bergen op Zoom
woensdag 11 oktober Junushoff Wageningen
donderdag 12 oktober De Kubes Lelystad
vrijdag 13 oktober Parkstad Limburg Theaters Heerlen
zaterdag 14 oktober Hanzehof buitenhof Zutphen