jankobus seunnenga - fabels met kleurkrijt
Jankobus Seunnenga - Fabels met kleurkrijt - Seunrecords 005 / www.seun.nl

De kleine dichtbundel Fabels met kleurkrijt van schrijver Simon Vestdijk verscheen in 1938. Zestig jaar later schreef Kees Fens dat de bundel klassiek hoort te zijn in de Nederlandse literatuur. Hij is dat niet geworden. Misschien lukt het, tachtig jaar na de eerste publicatie, nu de bundel integraal op muziek is gezet door de Leeuwarder musicus Jankobus Seunnenga.

Seunnenga kennen we wellicht nog het beste als voorman van de roemruchte pretpunkband Kobus gaat naar Appelscha, en als lid van het country- & folkduo Pigmeat. De afgelopen jaren kwam hij meer en meer in de ban van de Nederlandse dichtkunst uit het begin van de twintigste eeuw. Zo verscheen in 2013 Melodie: gedichten van Couperus. Een paar jaar geleden vroeg hij toestemming aan de familie Vestdijk om een gedicht op muziek te mogen zetten. Dit contact resulteerde in een innige samenwerking met zoon Dick Vestdijk. Titels kennen de gedichten uit de bundel Fabels met kleurkrijt niet, ze worden alle vijftien aangeduid met een nummer. Hoewel de gedichten als algemeen thema de natuur kennen, hebben de verschillende liederen een afwisselend karakter gekregen. Dit is de verdienste van Seunnenga die de gedichten een fraaie, bijna kleinkunst-achtige, muzikale begeleiding heeft meegegeven. De viool van Dick Vestdijk is een welkome aanvulling aan het snarenspel van Seunnenga. De stem van zangeres Sjoukje Bloem geeft net dat extra accent wat een lied interessant maakt. Jankobus Seunnenga is niet de zanger met het volle geluid en het brede gebaar. Daarom is het fijn dat Dick Vestdijk een paar liederen vocaal voor zijn rekening neemt. Het komt de afwisseling op dit album zeker ten goede. Als toetje is er nog een Friestalig liedje dat hoogstwaarschijnlijk buiten de oorspronkelijke bundel valt, gezongen door Sjoukje Bloem.
 
Het is fijn dat het werk van Simon Vestdijk weer eens onder de aandacht van een groter publiek komt. Zijn gedichten zijn, ondanks wat verouderd taalgebruik, na al die jaren nog prima te lezen. Gedicht XII is mijn persoonlijke favoriet!
De cd-presentatie vindt komende zondag 28 januari plaats in de stemmige Kloosterkapel in het Friese Sibrandahûs. Een uitgebreide tour volgt.

Assie Aukes