Chris Kalsbeek - Friersk
LO-12011958 / www.chriskalsbeek.com

Friersk is de combinatie van Frysk en Iers en een project waar de Leeuwarder muzikant Chris Kalsbeek al geruime tijd mee bezig is. Chris Kalsbeek verdiende zijn sporen in de Keltische muziek als medeoprichter van de befaamde groep Fling, maar is de laatste jaren vooral als soloartiest bezig. Dit bracht hem o.a. twee goed ontvangen albums met voornamelijk Iers traditioneel materiaal. Toch bleef het altijd Chris' grootste wens om ook in zijn 'memmetaal' te zingen. Dit project ging hij al een aantal jaren geleden aan met een andere Friestalige muzikant, Gurbe Douwstra.

Drukke agenda's verhinderden echter dat dit project echt goed uit de verf kwam. Uiteindelijk heeft Kalsbeek besloten om een andere muzikale weg te bewandelen. Met een vaste groep begeleiders, Froukje de Wit (cello), Geert Veldstra (hobo, mondharmonica) en Germ Dikland (percussie) zette hij een nieuw muzikaal pad uit.

Het net uitgekomen album Friersk is het bewijs dat dit een goede keuze is geweest. De samenwerking met Gurbe Douwstra vinden we nog terug in enkele liederen. Zo leverde Douwstra de mooie vertaling van Ride on dat in het Fries de titel Farwol kreeg en zingt hij mee in Memmelân, als Motherland geschreven door Nathalie Merchant. Voor het vertaalwerk is Chris Kalsbeek in zee gegaan met gerenommeerde Friese tekstschrijvers als Pyt Jon Sikkema, Jurjen van der Meer en Hylke Tromp. Deze 'oersettingen' zijn tot in de puntjes verzorgd en mag je rustig rekenen tot het beste wat er op dit gebied in Friesland gemaakt wordt.

De vertalingen van bekende liederen als Ride on, Motherland, Raglan road en Carrickfergus zijn door de originele arrangementen en instrumentatie al een lust voor het oor. Toch heeft Kalsbeek gemeend om ook Friese liederen te 'ferfriersken'. Dit pakt prachtig uit. Zo groeien liedjes als Langstme (tekst Fedde Schurer/muziek Jitze Nicolai) en Oan 'e dyk fan Keimptille (tekst Marten Sikkema/muziek Jan Slofstra) uit als ware pareltjes die zich prima verhouden met het meer Keltische materiaal. Het slotakkoord is voor de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Een deel uit zijn gedicht Faderpaard is verweven met de oude Friese melodie Dockumer klockenspul en vormt zo een indrukwekkend eerbetoon aan 'ús memmelân'.

Het opnamewerk was in handen van Evert-Jan 't Hart (Fling), die gekozen heeft voor een rustige, natuurlijke productie, waarin de mooie, passievolle stem van Chris volledig tot zijn recht komt.

Friersk is met afstand het fijnste Friestalige album dat de laatste tijd is uitgebracht. Hoewel de liedkeuze voor een groot deel uit de Ierse folk komt, klinkt Friersk niet als een typisch Iers album. Dit is te danken aan de muzikanten die Kalsbeek om zich heen heeft weten te verzamelen. Een heuglijk feit is dan ook de beslissing van Kalsbeek om met de vaste begeleiders onder de naam Friersk optredens te verzorgen. De eerstvolgende keer zal zijn op het Friestalige festival Frysk op Riis dat op zondag 8 juli voor de derde keer in de sfeervolle theatertún van Rijs (Gaasterland) wordt gehouden.

Assie Aukes