aosem - aosem
Aosem - Aosem - Marista Music Company MCD 19114

Oost-Nederland wordt in de Nederlandse rockscene vooral vertegenwoordigd door nazaten van Normaal. Al jaren zijn groepen als Mooi Wark, Bökkers, de Heinoos en nog niet zo lang geleden Jovink & de Voederbietels, razend populair op het platteland van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Boerenrock, gezongen in de streektaal maakt ook bij een jong publiek van nu de nodige gemoederen los. Sinds enige tijd is in die contreien een nieuwe band actief. Aosem is een rootsband uit Drenthe en de band zingt ook in het Drents.

Of de band door de bezoekers van De Zwarte Cross op handen zal worden gedragen, valt nog te bezien. De muzikale inspiratie wordt namelijk niet in de erfenis van Normaal gezocht, maar meer in de Americana zoals die door artiesten als Tom Petty, Eagles en Ryan Adams werd gemaakt. Veelal wat ouderwets (in de goede zin van het woord!) aandoende countryrock, met de nadruk op sterke liedjes en zinnige teksten. Tekstueel heeft provinciegenoot Daniël Lohues natuurlijk een voorbeeldfunctie gehad, maar de muzikale lijn  van de band kent meer verwantschap met het werk van JW Roy. Dit wordt ook versterkt door het stemgeluid van zanger Harmen Boels, dat in een aantal nummers als twee druppels water lijkt op dat van zijn Brabantse collega.

Nadat Aosem tot tweemaal toe succes oogstte op het Drents Liedtiesfestival, werd besloten een minialbum op te nemen met louter eigen werk, geschreven door Boels, bassist Hilko Stoffers en gitarist Erik Koerts. Het eerste wat opvalt op het album is de kwaliteit en de serieuze toon van de liedjes. Songs, vooral over liefde en verdriet. Veurbij en Zunder joe gaan, zoals de titels al suggereren, over relaties die op de klippen lopen. Zo'n man is het relaas van iemand die alles al gezien en gedaan heeft en toch stukloopt in deze koude, kille wereld. Na een rustig begin met een aantal ballads is Wat dee'k verkeerd een lekker uptempo nummer met mooi gitaarwerk. Terug is een sfeervol lied van hoop, daarmee is de cirkel weer rond.

Met dit minialbum heeft Aosem een mooi visitekaartje afgeleverd. Als deze band zich verder weet te ontwikkelen, met name voor de samenzang zijn er mogelijkheden, en een album met een strakke productie weet af te leveren, dan is Nederland inderdaad een fijne rootsband rijker. Het begin is meer dan veelbelovend!

Assie Aukes