Airboxes - One for the road
Airboxes - One for the road (eigen beheer --- www.airboxes.be)

Twee accordeonisten uit Vlaanderen. De een, Bert Leemans, is al bijna 20 jaar niet meer weg te denken van Europese balfolkpodia als frontman van de bands EmBRUN, Embrio, Triple X en Elanor. De ander, Guus Herremans, is iets jonger; hem zag ik voor het eerst viereneenhalf jaar geleden op een bal in Eindhoven als een helft van het duo Les Bottines Artistiques.

Uiteraard kwamen ze elkaar tegen, lang geleden al, toen de een óp en de ander vóór het podium stond. De fan bleek zeer getalenteerd op de diatonische accordeon, en er werd besloten eens samen te spelen. Dat moet goed zijn bevallen, want in 2017 ontstond Airboxes.

Na bijna drie jaar en vele optredens op o.a. Castelfidardo, Boombalfestival en CaDansa is er nu een cd: One for the road, opgenomen, gemixt en gemasterd door Jeroen Geerinck in Studio Trad. In de dertien nummers, allemaal eigen composities, laat Airboxes horen wat een enorm veelzijdig instrument de accordeon is, maar vooral hoe spannend een chromatische en een diatonische samen kunnen klinken. Meestal vloeien de klanken soepel in elkaar over, maar soms mag het ook een beetje schuren. Hierdoor verveelt de cd geen moment.

Al in het eerste nummer, Straffen Hendrik, waarop een rondeau en couple gedanst kan worden (als dat weer mag), valt op hoe speels de partijen `om elkaar draaien'. In de rustigere nummers weten ze fraaie jazzy tintjes door de melodieën te vlechten.

Halverwege de cd wordt het duo aangevuld met leden van eerdergenoemde bands op percussie, bas, gitaar en viool voor een lekker stuwende cercle. Zeker voor dansers een fijn nummer en voor sommige luisteraaars zal het een welkome onderbreking van het pure accordeongeluid zijn, maar voor mij verstoort het de sfeer van de plaat een beetje. Gelukkig wordt die helemaal hersteld met de mazurka Isa, door Guus opgedragen aan zijn idool en leraar Wilfrid Moonen ('t Kliekske). Die overleed in 2016, en dit was de laatste compositie die Guus ooit voor hem speelde. Even denk je de mondharmonica van Toots Thielemans te horen, maar het is de accordina van Bert. Prachtig, Wilfrid en Toots mogen tevreden zijn.

Ronald Rietman

Airboxes is nu bezig aan een tournee om de cd voor te stellen.
18/09/2020 Elfia, Arcen
20/09/2020 Kolpinghuis, Nijmegen
23/09/2020 Zaal Familia, Gooik (B)
25/09/2020 't Smiske, Asse (B)
27/09/2020 't Ey, Belsele (B)
(corona volente)