ella & her man - pianohuis
Ella & her man – Pianohuis - www.ellaandherman.nl

Natuurlijk, de muziek op Pianohuis doet bij vlagen herinneren aan de klanken van de Friese wereldmuziekgroep Souldada, maar dat is niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat Herman Woltman de stuwende kracht achter beide namen is. Maar tevens doe je Ella & her man schromelijk te kort door de muziek te gaan vergelijken. Dat komt ook zeker door de inbreng van Ella de Jong die de nummers op een heerlijk omfloerste, jazzy wijze weet te vertolken. En laten we wel wezen, haar spannende bugelsolo’s zijn een wezenlijk onderdeel van het muzikale geheel.

Herman Woltman schreef het overgrote deel van de nummers. Ditmaal tekende hij ook voor het merendeel van de teksten. Teksten die stemmen tot nadenken. Teksten die gaan over een kind dat opgroeit onder een piano, de piano van mama, het veilige holletje. In een huis vol instrumenten zoekt het meisje naar verbinding en troost. Deze teksten worden in een vijftal talen gezongen. Voor mijn gevoel is dat iets teveel van het goede. Men had bijvoorbeeld kunnen volstaan met teksten in het Nederlands. Persoonlijk reken ik Pianohuis, Licht, Hou van mij en Weemoed ook tot de beste liederen op het album, stuk voor stuk Nederlandstalige teksten. Al kan ik zeker genieten van Sambalamento en Fillette, respectievelijk gezongen in het Portugees en het Frans.

Naast de kracht van de liederen is het vooral de diversiteit van de nummers die de meerwaarde van dit album bepaalt. Je hoort jazz, je hoort Braziliaanse ritmen en natuurlijk de weemoed van de Portugese fado. Veel aandacht is er besteed aan de arrangementen. En deze klinken werkelijk prachtig! Zelden zal de zingende zaag van Fay Lovsky zo mooi geklonken hebben als in het titelnummer Pianohuis. Het introverte Licht wordt opgetild door de betoverende klanken van een strijkkwartet die tevens de hoofdrol opeisen in het instrumentale Coucher du soleil. In El Salvador, het andere instrumentale stuk op het album, is het de altviool van Oene van Geel die een overheersende rol speelt.  
Naast Ella de Jong horen we ook nog Herman Woltman zeer verdienstelijk zingen in het Friestalige Dreamen dreame. Hij wordt daar o.a. begeleid door de stuwende klanken van Ruben Mulder op het hammondorgel. Ook oud-Souldadaleden Bart Soeters (bas) en Willem Smid (drums) zijn hier, en op verschillende andere nummers van de partij.

Pianohuis is een huis waarin het goed vertoeven is. Een huis waar zeker troost en verbinding gevonden kan worden. Een huis waar Ella & Herman trots op mogen zijn. Vanaf november gaat het duo met deze muziektheatervoorstelling langs de podia van Friesland, maar soms wordt ook de rest van Nederland met een bezoek vereerd.

Assie Aukes