old salt - live at room 13
Old Salt – Live in Room 13 - eigen beheer/www.oldsalt.us

Onlangs verscheen er een minialbum van de Belgische band Old Salt. Ik had nog niet van deze band uit Gent gehoord en het repertoire op het album Live in Room 13 nodigde in eerste instantie niet erg uit om te gaan luisteren. Waarom de zoveelste uitvoering van Nobody knows you when you’re down and out, Pastures of plenty of St. James Infirmary blues

Maar de nieuwsgierigheid won en dat bleek een schot in de roos. Wat een lekkere band is dat Old Salt! Er wordt enthousiast gespeeld, met hoofdrollen voor de dames, contrabasspeelster Lara Rosseel en violiste Lotte Remmen.  De tongval van zanger-banjospeler Dan Wall doet een Amerikaanse afkomst vermoeden, maar het is vooral zijn stemgeluid dat overtuigt. Deze stem lijkt gemaakt voor het zingen van deze oldtime countryblues klassiekers. Het openingsnummer Nobody knows you when you’re down and out doet al de oren spitsen, maar het vervolg blijft verrassingen bieden.  Zo krijgt St James Infirmary blues een mooie versie waar de band aan het einde een fraaie, eigen draai aan geeft en bewijst de groep met het a capella gezongen Grey Funnel Line dat men gas terug kan nemen en nuance kan aanbrengen.

Het album werd live, maar vanwege coronaperikelen zonder publiek in studio Room 13 in Gent opgenomen. Dat is jammer, want ik vermoed dat Old Salt een echte liveband is dat met publiek boven zichzelf kan uitstijgen. Voorlopig doen we het met dit minialbum. Het wachten is op een volwaardig album dat er ongetwijfeld gaat komen!

Assie Aukes