Matthews Southern Comfort - The Woodstock Album
Matthews Southern Comfort – The Woodstock Album, 15 Songs of peace, love and understanding - CRS MHCD 114

Joni Mitchell schreef Woodstock in een hotelkamer in New York nadat ze op de televisie beelden van het legendarische festival zag voorbijkomen. Het nummer groeide uit tot dé belichaming van het evenement van ‘love and peace’, maar is dus nooit te horen geweest op dit festival dat in augustus 1969 op het land van boer Max Yasgur bij het plaatsje Woodstock werd gehouden. Crosby, Still, Nash & Young speelde wel op het festival en nam het nummer pas in 1970 op voor het album Déjà Vu. In hetzelfde jaar scoorde het Britse Matthews Southern Comfort, ondanks het feit dat de band nimmer op het festival speelde, een wereldhit met het nummer.

Nu is er dan van datzelfde Matthews Southern Comfort (MSC) The Woodstock Album met vijftien liedjes die de herinnering aan dit muzikale gebeuren laten herbeleven. Matthews’ hit Woodstock zit er niet tussen, want niet gespeeld op het festival. Sommige nummers zijn via de beroemde driedubbele elpee ware klassiekers geworden in de Woodstock-versie. Denk maar aan Joe Cockers With a little help from my friends of Purple haze van Jimi Hendrix en I-feel-like-I’m-fixin’-to-die rag van Country Joe McDonald & the Fish. 

Vooraf was ik nogal sceptisch, ik had geen idee wat ik van dit album moest denken. Iain Matthews schrijft zelf prima songs, zo bewijst hij al meer dan vijftig jaar. Is zo’n album met louter covers dan wel de moeite waard?  

Opener With a little help from my friends klinkt nog wat onwennig, want deze uitvoering staat wat mij betreft ver af van het reguliere werk van MSC en lijkt in de verste verte niet op die van Joe Cocker en zeker niet op het origineel van The Beatles. Andere nummers zoals 4+20 (CSN&Y), This wheel’s on fire (op Woodstock gespeeld door The Band), If I were a Carpenter (Tim Hardin) en Darlin’ be home soon (John Sebestian/Lovin’ Spoonful) passen wel beter in het werk van Matthews en consorten. 

Maar het is vooral interessant wat de groep met minder voor de hand liggend materiaal zoals High time (Grateful Dead), Evil ways (Santana) en My generation (The Who) doet. En dan blijkt dat Matthews en consorten (waaronder de veelgeprezen BJ Baartmans, Bart de Win en Eric Devries) opmerkelijke en geslaagde vertolkingen hebben weten vast te leggen. Met name My generation krijgt een interpretatie die recht doet aan het origineel van The Who maar ook perfect in het repertoire van Matthews Southern Comfort past. 

The Woodstock Album is misschien niet het meest urgente album van Iain Matthews en z’n band, maar verschaft in ieder geval veel luistergenot. Dat veel nummers nooit op de Woodstock-albums zijn uitgebracht, verhoogt ook nog eens het luisterplezier. 

Assie Aukes

releasedatum: april 2023