Altan - Local Ground - Vertical VERTCD 069

Local Ground is de 10e CD van Altan in hun 20-jarig bestaan. "Local Ground"staat voor voor de geografische en muzikale roots van Altan: Donegal. "Local Ground" is ook de naam van het schilderij van Bernadette Kiely dat gebruikt is voor het hoesje.

Image 

Hoewel Local Ground een nieuwe CD is komen we toch een aantal nummers tegen die Altan in het verleden als eens opnam. Allereerst in de set Tommy Peoples/The Road to Cashel/The Repeal of the Union/Richie's Reel. De eerste reel komt van een oude CD van het duo Mairéad Ni Mhaonaigh/Frankie Kennedy, oprichters van Altan,"Ceol Aduaidh" (1983). Frankie Kennedy overleed tien jaar geleden. Er wordt gewerkt aan een "tribute" CD met fluitmuziek, waaraan ook Altan haar medewerking zal verlenen.

Nog twee bekende nummers: "The Wind and the Rain" en "As I Roved Out" zijn bewerkingen van respectievelijk "A Bhean Udai Tall" (Horse with a Heart 1989) en "Blackwaterside" (Blackwater 1996).

Donegal staat bekend om zijn viooltraditie. De violen zijn in de muziek van Altan (Ni Mhaonaigh en Ciaran Tourish) altijd prominent aanwezig geweest. Zozeer zelfs, dat er een zekere voorspelbaarheid in de instrumentale muziek van Altan ontstond. Daar is op de laatste Altan Cd's gelukkig verandering gekomen. Niet in de laatste plaats omdat er gastmuzikanten uitgenodigd worden die het geluid van Altan verrijken. Mooie illustratie is de al genoemde "set of reels". "Tommy Peoples" (overigens ook te vinden op "Island Angel") klinkt bijzonder traditioneel, bijna steriel. Maar het vervolg krijgt door de percussie van Jim Hiiggins, de accordeon van Dermot Byrne in combinatie met verderlichte keyboardgeluiden van Graham Henderson, een lichtvoetigheid/speelsheid die aan het allerbeste van De Dannan herinnert.

En zo vergaat het me meer als ik naar de instrumentalen op deze CD luister. "Sport" is een jig waarin Ciaran Curren prachtig soleert op mandoline. "Humours of Castlefin" klinkt weer niet bijzonder maar als Altan in het vervolg, "Nia's Dance"/"An Duidin", onder aanvoering van Higgins en Stephen Cooney (bas!) in de "overdrive" schiet is het weer volop genieten. "The Roseville" van de hand van Dáithi Sproule kent een Frans-Canadees ritme. Met voormalig Skara Brae collega Triona ni Dhomhnaill op piano. "Is The Big Men Within?" is een jig maar klinkt hier door de Gaita van Carlos Nuñez als een Spaanse traditional De set "Bó Mhín na Toitean/Con McGinley's Highland/Seamnahach Tube Station" heeft duidelijke Schotse invloeden. De muziek uit Donegal is vanwege Schotse migratie beïnvloed. Mooi om te horen hoe Altan hier het vaste Schotse drieluik "march-strathspey-reel" aanpast in "(slow)march-highland- (iets sneller dan strathspey)-jig".

De stem van Ni Mhaonaigh's klinkt op deze CD als een klok. De opener van de CD is een klassieker. "Éirigh's Cuir Ort Do Chuid Éadaigh" werd al eens opgenomen door Clannad (Dúlamán 1976). Allerminst versleten dit nummer. "Wind and Rain" is een variant op het Schotse "The Twa Sisters". De wat hoge, ijle stem van Mhaonaigh's is bij uitstek geschikt voor dit soort "moordballades".

Ik dacht "Adieu, My Loverly Nancy" te kennen, maar niet in deze versie. Het betreft hier een versie die via een Amerikaanse omweg weer terug in Ierland belandde. Bertha Lauderdale leerde deze song in 1959 van haar grootvader die uit Ierland naar Arkansas emigreerde. Julie Hannigan, een goede bekende van Altan, zong het de groep voor.

Aangename verrrasing deze "Local Ground". Eén van de betere Altan CD's.

Paul -Waardering: 8