Ordo Rosarius Equilibrio & Spiritual Front - Satyriasis: Somewhere between Equilibrium and Nihilism (Cold Meat Industry)


Cold Meat Industry is in bepaalde kringen geen onbekend label. Dit Zweedse label richt zich op industrial and post-industrial muziek. Veelal vallen haar releases onder te verdelen in twee groepen. Op de eerste plaats zijn er de cd's met elektronische herrie (industrial) en op de tweede plaats zijn er de rustige sfeervolle cd's (post-industrial) met muziek die meer dan eens naar Dead Can Dance verwijst.

satyriasis

Op deze split cd staan twee groepen die post-industrial maken met duidelijke raakvlakken met dark of apocalyptic folk (een post-industrial genre bij uitstek). Ordo Rosarius Equilibrio is een van de betere bands op het gebied van donkere apocalyptische muziek en Spiritual Front is een vrij bekende dark folk band.

Beide bands hebben drie nummers bijgedragen aan deze cd en nog twee nummers samen geschreven voor deze release. Het openingsnummer is een samenwerking van de bands. Het is een soort jaren zestig folk nummer maar dan vervreemdend en donkerder.

De individuele nummers van Spiritual Front zijn mooi en sfeervol en vertonen erg veel overeenkomsten met het werk van Nick Cave. Song For The Old Man is een soort van zeemanslied, terwijl Autopsy Of Love en Border donkere cabaretachtige liedjes zijn met folkloristische invloeden.

Ordo Rosarius Equilibrio zorgt zoals altijd voor onheilspellende muziek en sferen met folky/singer songwriter invloeden. Nummers als Hell Is Where The Heart Is-Gospel of Tomas en Dreaming Of My Scarlet Woman klinken soms zoals Death In June (de oer-dark folk band). De akoestische gitaar, donkere stemmen en subtiele tromroffels zijn elementen van klassieke dark folk.

Satyriasis is een goede plaat die fans van dark folk niet mogen laten liggen. Maar, misschien zijn er ook wel new wave en folk fans die open staan voor deze donkere sferen.

Martijn van Gessel - Waardering: 8