Wannes Van de Velde  - In de maat van de seizoenen - Hkm

Peter Vantyghem in De Standaard:
...Wannes Van de Velde (69) is een monument. Niemand heeft zoveel muziek gehaald uit het Antwerpse dialect als hij, en dat verrijkt met de kleuren die in de havenstad te plukken zijn. Deze zestien liederen hebben door Van de Veldes ziekte langer dan verwacht liggen rijpen, maar toch zijn ze gegoten Wannes. Vernieuwen wil hij niet, veeleer verdiepen en uitpuren.

(...) Muzikaal zit het voornaamste verschil met zijn vorige albums in de arrangementen van Stefaan Wellens, die de betreurde Walter Heynen vervangt. Wellens kiest voor een nogal gewaagde hedendaagse kleur, die in onder meer ,,Verdronken land'' en ,,Oorlogsgeleerden'' haast atonaal overkomt. Met twee violen, gitaar en contrabas is de begeleiding sowieso intensiever, met groot spiritueel effect.
Thematisch domineert op dit album een melancholisch, vaak nostalgisch gevoel. (...) Vaak zijn de woorden schilderijtjes, die de tijd stilzetten en de ruimte vastleggen, tot ze haast metafysisch worden. (...) In de maat van de seizoenen is een terugkeer zonder compromissen. De zanger is moedig, en bezingt in het ontroerende ,,Hier is 'em terug'' zijn eigen lijdensweg, om te besluiten dat het leven een monument vol onbegrensde mogelijkheden is. Als dit zijn laatste plaat wordt, is het een afscheid vol waardigheid, metier en diepgang...