Vandaag brengt de Zeeuwse zanger en verteller broeder Dieleman een nieuwe single uit, De Koeter. Dit is het slot van een tweeluik (deel een is De Eerste Knecht dat eerder al verscheen). Samen vormen de liederen een muzikale ansichtkaart over een boerderij in West Zeeuws Vlaanderen, begin 20ste eeuw. De Koeter is vanaf nu overal online te beluisteren.

De Koeter is, net als De Eerste Knecht, geïnspireerd op een verhaal van Leo Bootsgezel uit 1923. Broeder Dieleman legt uit: “De Koeter, of Koeienwachter, was een kind dat de koeien weidde langs de dijken. Koeters werden van school gehaald om mee te verdienen voor het gezin. Zij waren de sloofjes van de boerderij, moesten allerlei klusjes doen en werden vaak als voetveeg behandeld. Wanneer de Koewachters dan eindelijk van het hof af mochten om de koeien te hoeden was er tijd om in het prachtige landschap appels te stelen, te vissen, en te stropen met andere Koeters uit de omgeving. Net als cowboys in Amerika en herders uit Oostenrijk hadden de Koeienwachters een eigen, ...unieke jodel waarmee zij aangeven aanwezig te zijn in het landschap.

Niet alleen is deze jodel in De Koeter te horen, maar Dieleman zingt ook over de Koeter die een hekel heeft aan de eerste knecht (een verwijzing naar vorige single De Eerste Knecht).
broeder Dieleman - De Koeter
Het artwork bestaat uit een door Dieleman handgeknipte prent over het leven van de Koeienwachter op de boerderij. De Koeter is nu te beluisteren op Spotify, iTunes, Apple Music, Deezer en Bandcamp.

Broeder Dieleman speelt in het najaar de volgende shows in Nederland: 

01-10 Rotown, Rotterdam

05-10 Paradiso, Amsterdam

07-10 TivoliVredenburg, Utrecht

28-10 Podium ’t Beest, Goes

05-12 Doornroosje, Nijmegen (met Bonnie ‘prince’ Billy) 

06-12 Paradiso, Amsterdam (met Bonnie ‘prince’ Billy) 

Tickets via www.snowstar.nl/shows