-door Mirjam Adriaans-
Voor de eerste Akoestische Kamer van 2019 in De Parel van Zuilen in Utrecht heeft gastheer David Munnelly zijn landgenoot Shane Mc Gowan (niet van The Pogues, wel van o.a. Lúnasa) uitgenodigd om samen te spelen. Het optreden wordt opgenomen voor een live cd van het duo die later uitgebracht zal worden. Gitarist Mc Gowan was bereid om mijn vragen te beantwoorden.

Vorig jaar was gitaarvirtuoos Shane Mc Gowan al te gast bij De Akoestische Kamer, toen met de Iraniër Hamid Behzadian, nu speelt hij met zijn jarenlange muzikale partner in crime David Munnelly. Het is al een paar jaar de gewoonte van het duo om in het begin van het jaar samen te toeren door de lage landen, en vanaf de eerste keer dat ik deze mannen samen zag spelen was ik enthousiast. De energie spat er vanaf en dat enkel met trekzak en gitaar.

Wellicht ten overvloede, maar voor wie hem nog (steeds) niet kent een korte introductie van Mc Gowan:
Hij komt uit een streek in het zuiden van Sligo die bekend staat als lavagh. Hij stamt uit een muzikale familie en gaf zijn eerste publieke optreden al op 5-jarige leeftijd. Vader Harry is een bekende fluitspeler uit de streek. In juni 2010 werd hij lid van de band van David Munnelly en was onder meer als muzikant te gast bij Slide, Geraldine Mc Gowan en de John Carty Festival band. Behalve als duo met David Munnelly speelt hij ook nog in de gerenommeerde Ierse band Lúnasa.

In een eerdere aflevering van deze column heeft David Munnelly al mijn vragen beantwoord (zie hier), nu is de beurt aan Shane Mc Gowan om een inkijkje te geven in zijn muzikale achtergrond:

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Shane: "Ik ben begonnen met tin whistle toen ik 5 was en ging verder op fluit op mijn achtste. Mijn vader speelde fluit, dus hij leerde me die te bespelen. Ik begon gitaar te spelen toen ik 16 of 17 was."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Shane: "Gitaar, tin whistle, fluit, mondharmonica, bas, mandoline, bouzouki, een beetje banjo, toetsen, ukulele voor de lol."
 
FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Shane: "Ik heb met een heleboel bands / muzikanten gespeeld door de jaren heen, waaronder Dave Munnelly Band (ook als duo, trio etc.), Sean Keane, Delores Keane, Lúnasa, Dervish, Zakir Hussein, Matt Molloy, Alan Kelly cs, Eddie Reader, Ragus, New Road, Seamie O'Dowd, The Unwanted, Cathy Jordan, Blas."
 
FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Shane: "Meestal niks (het grootste deel van de tijd zit ik in de auto), of anders soms een gitaar of keyboards."

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)?

Shane: "Als ik 5 gitaristen zou moeten kiezen, zouden dat Rory Gallagher, Arty McGlynn, Django, Angus Young, John McLaughlin zijn (al verandert deze lijst regelmatig)."

Shane Mc Gowan & David Munnelly, foto Ronald Rietman
Shane Mc Gowan & David Munnelly, foto Ronald Rietman

Donderdag 31 januari 2019, De Akoestische Kamer met Zingari Trio
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €13,-
Het is ook mogelijk om vooraf te eten in het restaurant van De Parel.
Info en tickets: https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/in-de-akoestische-kamer-munnelly-en-mcgowan/.

Op Youtube vind je alvast een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=7vy7nJ-FcAo