-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Al enkele jaren doen we verslag van CaDansa, een balfolkfestival dat dit jaar voor het eerst in Steenwijk neerstrijkt. Naast het reguliere uitstekende dans- en workshopprogramma hebben ze daar nu ook een volwaardige luisteravond op het affiche gezet, met Red Herring en Duo Muller & Munnelly. Hoogste tijd om organisatrice Selena van Hesteren eens een paar vragen te stellen.

Sinds 2012 wordt in het najaar balfolkfestival CaDansa georganiseerd. Louise Marius was de initiatiefneemster in Utrecht, ze had Franse festivals als voorbeeld in gedachten en zette gelijk een mooi en fijn festival neer met workshops en natuurlijk heel veel goede bands die ten bal speelden. Na twee stijf uitverkochte edities verhuisde het festival naar Duiven, waar weliswaar meer dansers terechtkonden, maar ook hier bleek de belangstelling telkens weer groter te zijn dan wat de zaal aankon.
Louise besloot in 2017 om andere wegen te gaan verkennen in haar leven en dat betekende dat het festival zou stoppen, tenzij zich een nieuwe organisator aandiende. Selena van Hesteren had al drie jaar deel uitgemaakt van het organiserende team (zonder enthousiaste medewerkers is een festival immers niet eens mogelijk) en bood aan om het stokje over te nemen. Zo geschiedde en nu staat er opnieuw een verhuizing op stapel, dit jaar gaat het festival voor het eerst plaatsvinden in De Meenthe in Steenwijk. Ik ben benieuwd wat ze nu zoal voor ons in petto hebben, dus mail ik een paar vragen naar Selena.

Selena van Hesteren
Selena van Hesteren

FF: Kun je in het kort zeggen (voor wie niet bekend is met CaDansa) wat het festival inhoudt?

Selena: CaDansa is een vierdaags festival vol met West-Europese folkmuziek met de daarbij horende dansen, dit wordt ook wel balfolk genoemd. Het gaat dan over traditionele maar ook meer moderne muziek en dansen. Naast een uitgebreid muziekprogramma uit verschillende regio's van Europa (onder andere Scandinavië, Bretagne en Zuid-Frankrijk), bieden we ook verschillende dans- en muziekworkshops aan. Ieder jaar hebben we ook een open podium waar mensen hun eigen muziek mogen laten horen. Dit jaar hebben we voor het eerst een echt luisterprogramma op vrijdagavond met fijne bands zoals Duo Muller & Munnelly en Red Herring. Hier zijn we heel trots op.

FF: Dit jaar is CaDansa voor het eerst in Steenwijk, hoe ben je daar terechtgekomen en kun je iets over de zaal vertellen?

Selena: Afgelopen jaren heeft CaDansa plaatsgevonden in Utrecht en daarna in Duiven. In Duiven hadden we een hele fijne plek maar helaas zijn we daar een beetje uitgegroeid. Daarom zijn we opzoek gegaan naar een nieuwe locatie. Dat is behoorlijk lastig omdat een locatie aan nogal wat dingen moet voldoen. Zo willen we graag een houten dansvloer, moeten er voldoende kleinere ruimtes zijn voor een open podium, een rustruimte, garderobe, kassa etc etc.
Via Facebook heb ik een oproep gedaan in een groep die specifiek voor festivalorganisatoren is, daar kwamen veel leuke reacties op. We hebben uiteindelijk 6 locaties bezocht waarvan er 2 geschikt bleken. Daarna is het afwegen welke locatie je het meest geschikt acht.
Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk heeft ons een hele mooie locatie te bieden; een gymzaal van maar liefst 1000 m2 MET een houten vloer (!), een vestzaktheater, een theaterzaal met lekkere zachte rode stoelen en inpandig allemaal zalen en ruimtes voor workshops.
We gaan dit jaar iets groeien maar we willen niet onszelf voorbij lopen dus groeien we maar 100 tot 150 man extra. Dat is bovenop een bezoekershoeveelheid van 600 (2018) toch wel heel veel!

FF: Balfolk is vaak instrumentaal, welk(e) instrument(en) hoor je het liefst?

Selena: Ik ben dol op het geluid van een trekzak, wat ik zo leuk hieraan vind is dat er groovy sounds maar ook hele lieflijke deuntjes uit dit instrument komen. Ieder instrument komt, in mijn ogen, tot zijn recht door een goed samenspel binnen een band. Ik vind het vooral erg leuk dat we met ons programma veel verschillende bands hebben waardoor ieder geluid en iedere samenstelling van de instrumenten anders is. Zo hebben we dit jaar een band uit Frankrijk welke voornamelijk klassiek geïnspireerde Balfolk maken. Het gaat hier over de band Les Folkeux de Pie die op 2 violen, een altviool, een fluit en een cello spelen.

FF: Met name in Frankrijk zijn ook groepen die ten bal zingen, afgelopen jaren hoorden we o.a. Ciac Boum, Quaus de Llanla en Cocanha, wat heeft de organisatie nu in petto?

Selena: Omdat we een zo gevarieerd mogelijk programma maken, proberen we ieder jaar weer een band te vinden die nog niet eerder op CaDansa heeft gespeeld met mooie zangkunsten. Dit jaar hebben we de topband Hamon Martin Quintet uit Bretagne en de splinternieuwe band Lo bal del Lop met Guillaume Lopez van het duo Brotto Lopez, dat al eerder op CaDansa heeft opgetreden.

Hamon Martin Quintet enkele jaren geledenin Oisterwijk
Hamon Martin Quintet enkele jaren geleden in Oisterwijk

FF: Hoewel de meeste dansen uit de Vlaams-Franse traditie voortkomen waren er ook al eens Scandinavische bands te gast, welke ‘buitenbeentjes’ staan er nu op het programma en welke dansen kunnen we daarbij verwachten?

Selena: Dit jaar hebben we een erg energieke band uit Denemarken namelijk Trolska Polska. Er zal een dansworkshop door hen worden gegeven met rare Deense dansjes en een samenspel workshop specifiek gericht op Deense deunen. Martin Seeberg is één van de muzikanten uit deze band en is in Denemarken een bekendheid in de (bal)folk wereld. Hij heeft in Denemarken in 2017 een prijs gewonnen voor folkcomponist van het jaar. Het gaat heel tof worden dus ik zou gewoon komen kijken ;)

FF: Dit jaar is er voor het eerst een echte luisteravond gepland, met Red Herring en Duo Muller & Munnelly, kun je daar iets meer over vertellen?

Selena: We zijn super trots dat we dit jaar voor het eerst een echt luisterprogramma hebben. Doordat we naar een nieuwe locatie verhuizen hebben we de mogelijkheid gekregen om gebruik te maken van een mooie theaterzaal. We hopen hiermee een mooie overlap te creëren tussen balfolk en folk zodat er aan elkaars "wereld" gesnuffeld kan worden. Dit jaar hebben we gekozen voor twee erg fijne bands. Red Herring met hun bluegrass, folk en americana muziek en Duo Muller & Munnelly helemaal in de Ierse en Bretonse roots.

Red Herring
Red Herring

24 t/m 27 oktober 2019, CaDansa Balfolkfestival in Rabotheater De Meenthe in Steenwijk.
Tickets en info: https://www.cadansa.nl/nl/

Wil je alleen naar het luisterprogramma met Red Herring en Duo Muller & Munnelly op vrijdag 25 oktober? Dan kun je kaarten rechtstreeks via het theater bestellen: https://www.demeenthe.nl/theater/voorstellingen/cadansa-cadansa/25-10-2019-20-00/.