-door Mirjam Adriaans-
Het Ierse duo Mc Gowan & Munnelly behoeft nauwelijks introductie, elk jaar in januari toeren ze langs Nederlandse podia met hun virtuoze klanken op trekzak en gitaar. In 2020 vieren ze dat ze dat al tien jaar doen en voor al diegenen die hun prachtige muziek mee naar huis willen nemen is er nu ook een cd: Nuts And Bolts. Vandaag (10 januari 2020) begint hun uitgebreide tour door de Lage Landen.

Op de Maandag van van Meurs is het bepaald niet gebruikelijk om instrumentalisten uit te nodigen, maar voor de virtuozen David Munnelly (trekzak) en Shane Mc Gowan (gitaar) maakte programmeur Ad van Meurs vijf jaar geleden graag een uitzondering. In mijn verslag toen schreef ik: "Als je zegt dat trekzakvirtuoos David Munnelly Ierse muziek speelt doe je de man schromelijk tekort. Samen met gitarist Shane Mc Gowan (nee, niet die van The Pogues) weet hij een lekker vol Meneer Frits te betoveren met jigs en reels, maar er zijn ook invloeden van Django Reinhardt, een musettewals of een klassiek deuntje, en hoor ik daar nou zelfs een tangoriffje?"

Mc Gowan & Munnelly in 2015 bij Meneer Frits
Mc Gowan & Munnelly in 2015 bij Meneer Frits, foto Ronald Rietman

Later zag ik het duo nog verschillende keren, zowel bij Meneer Frits, waar ze gelijk opnieuw uitgenodigd werden (en op 20 januari zijn ze er weer te gast), als bij Paradox in Tilburg, waar ze ook telkens weer terug mogen komen (daar zijn ze de 19de te zien). Volgens mij heb ik Munnelly na dat eerste optreden al gevraagd of er plannen waren om een cd te maken, maar concrete plannen waren er toen nog niet. Eind vorig jaar werd hij dan toch aangekondigd. Nuts And Bolts heet ie en hij bevat al die prachtige melodieën die ik inmiddels al diverse keren live hoorde voorbijkomen, The Pearl (over de Parel van Zuilen, waar David nu nog woont tot hij in februari weer terug naar Ierland verhuist), maar ook stukken met Nederlandse titels, geïnspireerd door zijn verblijf in ons land en met name de stad Utrecht: Herfst en Oudegracht. Uiteraard ontbreken ook de jigs en reels niet, net zomin als de Japanese Hornpipe Set of de Galope a Benoit Dufresne.

Over hun muzikale achtergronden stelde ik beide heren al eerder wat vragen, die antwoorden kun je elders op de site nalezen (Achter de muziek aan 89 en 103), maar tien jaar toeren met Shane Mc Gowan en een nieuwe cd is genoeg reden voor mij om David Munnelly een paar vragen te stellen:

FF: Jullie vieren dat jullie tien jaar samen toeren, kun je iets vertellen over hoe je Shane ontmoet hebt en hoe jullie een duo zijn geworden?

David: We spelen en kennen elkaar al langer dan tien jaar, maar ik herinner me dat ik Shane een keer hoorde, het was in zijn geboortestad Tubbercurry in het zuiden van County Sligo en ik werd getroffen door zijn ruimdenkendheid, zijn virtuoze vaardigheden en dat hij het er deed uitzien alsof het heel gemakkelijk was.
Hier in Nederland gingen we kort nadat ik naar Utrecht verhuisd was toeren omdat het een nieuw project was en een manier om nieuwe klanken te ontwikkelen en zelfs een kijk op de muziekmarkten en nieuwe soorten podia.

FF: Wat was het meest opmerkelijke, bijzondere of gedenkwaardige optreden samen en waarom?

David: We mochten spelen bij Vrije Geluiden in een aflevering die gewijd was aan accordeons. Het bijzondere daaraan was het feit dat we er niks over wisten en de avond ervoor speelden we ergens in het noorden van Nederland, dus we waren erg moe en moesten er om 8 uur 's morgens zijn... was heerlijk.

FF: Dan is er het nieuwe album, Nuts And Bolts, waarom duurde het zo lang voor jullie samen een plaat hebben opgenomen?

David: Ik weet echt niet waarom het zo lang duurde, we waren druk bezig met andere projecten en we toerden heel veel... En eerdere ervaringen hadden me geleerd om een tijdje te wachten terwijl de muziek zich ontwikkelde. Ik denk dat we het nu hebben gedaan omdat het het einde is van een periode van tien jaar dat ik hier in Nederland woon.

FF: Kun je ook nog iets over de plaat vertellen?

David: Nuts And Bolts is een cd met de muziek en klanken van het duo uit onze jaren van samen spelen en ontwikkelen...
Hij werd live opgenomen in De Parel van Zuilen in Utrecht, afgelopen januari 2019 en weer opgediept voor bewerking en toevoegingen in oktober 2019.
Shane heeft een leuke studio in Sligo en hij voegde meer gitaren toe aan de live-opname en liet het groter klinken... hij heeft nog steeds heel erg een live-gevoel en we spelen er met zijn tweeën op.

FF: En tenslotte, wat betekent folkmuziek voor jou?

David: De muziek van de mensen van vandaag met het oog op het verleden. Terugkijken en onze talenten en ervaring gebruiken om zowel nieuwe als oude muziek te ontwikkelen en te leren. Traditionele muziek is volgens mij slechts één element van 'folkmuziek', maar is wel essentieel.

mc gowan & munnelly 2020 affiche
Mc Gowan & Munnelly toeren van 10 t/m 31 januari 2020 in Nederland en België, check http://davidmunnelly.com/gigs/ voor de volledige lijst.