-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Maarten Decombel (mandola), Peter Daems (mandoline) en Jeroen Geerinck (gitaar) spelen vaak ten bal, maar gistermiddag kon het publiek bij het Folkcafé in de Paradox in Tilburg eens luisteren naar de virtuositeit die deze heren in huis hebben, het was Snaarmaarwaar.

snaarmaarwaar

Inspiratie halen ze uit een miskoop via internet, een file, of een 1 aprilgrap en een flitspaal. Of zelfs uit het niet hebben van inspiratie, dan bewerk je een oud melodietje met eigen arrangementen, toontje omhoog, lijntje omlaag, dat mag in de folk.

snaarmaarwaar

Op 24 snaren wisten de drie mannen het publiek makkelijk te overtuigen, met eigen composities en covers van muzikale helden als Bothy Band, Dirk Van Esbroeck, Wolverlei of Gilles Chabenat. Soms heeft Snaarmaarwaar er zoveel eigens in gestopt dat het melodietje nog amper herkenbaar is, andere keren hoor je een bekend riedeltje voorbijkomen als Rosamunde of Billie Jean (Michael Jackson). Een enkele keer komt een gezongen lied voorbij.

jeroen geerinck
Jeroen Geerinck

Na afloop blijkt ook programmeur Dré Sprangers onder de indruk van de snarentovenaars. Hij heeft ze deze middag voor het eerst live aan het werk gezien, nadat enthousiaste reacties van toeschouwers op Folkwoods in augustus hadden geleid tot de uitnodiging van Snaarmaarwaar.

maarten decombel
Maarten Decombel

Leuk detail is dat Rosamunde in ons land in het collectieve geheugen zit, maar in België veel minder bekend blijkt te zijn. Dennie Christian had er jaren terug een hit mee en Rowwen Hèze sluit er concerten mee af. Maarten Decombel vertelt ons dat ie het stuk een keer had gehoord op banjo, door Bela Fleck, maar niet wist dat het Rosamunde heette of dat er een tekst bij zat. De titel zal bij Fleck inderdaad anders zijn, in Amerika is het stuk namelijk vooral bekend als Beer Barrel Polka.

peter daems
Peter Daems