Marten de Paepe vindt het een onvergetelijke avond en Canadees Peter Katz wil er graag nog eens terugkomen. Ook diens landgenoot Matthew de Zoete speelde afgelopen donderdag bij Live Stage Marnix in Ede, pr-medewerker Jan-willem Donkers stuurde ons een verslag:

In Grand Café Marnix waren op donderdagavond 4 maart alle stoelen bezet. Ruim 80 aanwezigen wachtten in spanning op de drie artiesten die Live Stage Marnix deze avond op de planken bracht: Marten de Paepe uit Amersfoort, Peter Katz en Matthew de Zoete, beide uit Toronto, Canada.
De omvang van dit publiek - dat zoals hier gebruikelijk ook nog eens aandachtig luisterde - leek Marten de Paepe een beetje te intimideren. Toch bleven zijn intieme luisterliedjes goed overeind, niet in het minst door de smaakvolle inkleuring door zijn begeleidster Chantal van der Leest, met haar zuivere stem en de sferische klanktapijten uit haar kleine harmonium.
Routinier Peter Katz brengt na de pauze het geroezemoes doeltreffend terug door zijn eerste nummer onversterkt te beginnen te zingen. Onmiddellijk boeit hij de luisteraars met zijn podiumpersoonlijkheid, zijn karakteristieke hoge stemgeluid en zijn soepele ritmische gitaarspel. Katz' nummers hebben veelal betrekking op alledaagse emoties in liefde en relatie. Daarnaast weet hij onalledaagse gebeurtenissen, zoals de fatale afranseling van homo Matthew Sheppard in Laramie indringend tot menselijke proporties terug te brengen. Passiespel in de breedste zin van het woord. Zijn teksten zijn sterk en zijn melodieën krachtig. De perfecte controle over zijn loop-effect geven een grootse meerwaarde aan zijn soloperformance als hij zichzelf en zijn gitaar smaakvol vermenigvuldigt in het titelnummer van zijn laatste CD ‘first of the last to know'. Een rasartiest, die blijft boeien tot het einde.
Katz' kompaan Matthew de Zoete mag dan wat minder podiumpresence hebben, hij imponeert met zijn knappe gitaarwerk,dat zijn zangmelodieën doeltreffend versterkt en omlijst. Smullen voor gitaristen en zangers. Zijn steenkolen Nederlands is charmant, net als zijn verhalen over de foto's van koningin Wilhelmina aan zijn muur thuis in Canada. Waarom hij met Katz optrekt wordt snel duidelijk als beide heren samen op het podium kruipen. Hun stemmen smelten bijzonder mooi samen als ze een oude liefde van De Zoete in Boedapest bezingen.
Samengevat was dit  een buitengewoon boeiend en intrigerend stel artiesten. Live Stage Marnix begint langzaamaan een reputatie op te bouwen als podium waar singer-songwriters van hoog niveau worden geprogrammeerd en dat een publiek aanspreekt dat ook van buiten Ede komt. Dat de voorheen luidruchtige lichtinstallatie nu geruisloos zijn werk doet komt het geheel alleen maar ten goede.

Meer info over Live Stage Marnix in Ede: www.livestagemarnix.com.