-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Voormalig schooljuf Rita Hosking heeft een lieve praatstem, die echter een heerlijk scherp randje krijgt als ze zingt over mijnwerkers of haar geboortedorp. Sean Feder staat garant voor een fijne folky begeleiding op banjo of dobro. In Eindhoven imponeren ze het publiek met prachtige, pure Amerikaanse folk. Ze zijn nog tot en met zondag in ons land.

Het is vrij rustig deze avond bij Ad van Meurs presenteert… in Meneer Frits, toch blijkt het een van de mooiste van de reeks te worden. Rita Hosking is (nog) geen bekende naam hier, ze tourt voor het eerst in ons land, maar als ze eenmaal begint te zingen overtuigt ze met gemak. Zelf speelt ze akoestische gitaar, echtgenoot Sean Feder begeleidt op dobro, banjo en/of samenzang.

Als er een leraar voor de klas stond die mooi kon vertellen was geschiedenis een van mijn favoriete vakken op school. Rita Hosking gaf Amerikaanse geschiedenis en de stof raakte zo verankerd in haar hoofd dat er op een gegeven moment een lied uit ontstond. In de aankondiging brengt ze de Burgeroorlog en de bepalende slag bij Gettysburg al tot leven, haar prachtige zang doet vervolgens de rest in Tall White Horse. Toch is dat voor mij niet eens het meest magische moment van de avond, en zelfs niet Cool Black Water (van het album Silver Stream), dat gaat over het water dat bij het boren in de mijnen gebruikt werd om te voorkomen dat er veel stof in de longen van de arbeiders terechtkwam, al doet de indringende zang de rillingen over mijn rug lopen. Maar ronduit kippevel krijg ik als ze a capella een paar regels van Hazel Dickens' Pretty Bird zingt als ijzingwekkend intro van Come Sunrise, het titelnummer van haar jongste cd. Ze schreef het naar aanleiding van een optreden van Emmylou Harris, dat ze helaas alleen vanuit haar tent kon horen, de geest van Emmylou waart er nog in rond. Dickens overleed vorige maand en vormt duidelijk een inspiratiebron voor Hosking, die later ook nog Beyond The River Bend van haar ten gehore brengt. Na afloop vertelt ze me dat Pretty Bird haar ooit geholpen heeft om haar zenuwen te bedwingen voor een optreden bij een songwriter's contest. De regeltjes staan niet op de cd en dat vindt ze zelf ook jammer, ze wist bij de opname nog niet hoe goed ze live werken.

Rita Hosking en Sean Feder

Al snel blijkt dat Hosking dicht bij huis blijft in haar onderwerpen. Er zijn liedjes over haar geboortedorp, Montgomery Creek in Noord-Californië, dat verarmde nadat de houtindustrie er ooit hoogtijdagen vierde, en over mijnwerkers, waar haar grootvader er een van was, eerst in het Britse Cornwall, later in het Amerikaanse Grass Valley. Zingen zat hem in het bloed en dat heeft ie blijkbaar overgedragen aan zijn kleindochter. Die besloot om ook de mijn in te gaan, zij het niet om er te werken, maar om er een ep op te nemen, Live In the 16 To 1 Mine. Daarvan horen we onder meer het ontspannen maar toch indringende Taking You In en een mooi bluegrass-stuk, The Green Rolling Hills Of West Virginia, van Bruce 'Utah' Phillips met een laatste couplet van Hazel Dickens, Sean Feder creëert een fijne sfeer op banjo.

Inmiddels is de nieuwe cd bijna klaar en moet in de zomer verschijnen. Het album zal, net als Come Sunrise, geproduceerd worden door Rich Brotherton die ze heeft leren kennen via een ons welbekende vriendin van haar, Caroline Herring. Liefhebbers van Herring (of van Gillian Welch, Natalie Merchant of Rachel Harrington) zullen ongetwijfeld ook de pure en eerlijke folk van Rita Hosking weten te waarderen. Gisteravond mocht ze alvast niet weg zonder een tweede toegift, en dat is bepaald niet gebruikelijk in Meneer Frits, waar we wekelijks verwend worden met mooie muziek.

Rita Hosking geeft nog een paar optredens in Nederland, data mei 2011:
Donderdag 26 mei
Theater De Wegwijzer
Nieuw en Sint Joosland
www.theaterdewegwijzer.nl

Vrijdag 27 mei
Cultureel Podium Roepaen
Ottersum
Netherlands
www.cultureelpodium.nl/

Zondag 29 mei
Grand Cafe Cinetone
Amsterdam
Netherlands
ldmlive.luckydice.nl

Rita Hosking heeft een eigen Youtubekanaal: http://www.youtube.com/user/RitaHosking.
Ook Pretty Bird van Hazel Dickens is op Youtube terug te vinden, kijk en luister hier.