-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Soms wordt een avond niet bijzonder door een perfecte uitvoering, maar door een emotie die over een gezicht trekt, een lied dat je raakt, een gevoel dat indruk maakt. Dat gebeurde gisteravond bij de try-out van het nieuwe theaterprogramma Lijflied van Gerard van Maasakkers in Eindhoven.

Er zijn wat dingen gebeurd in het leven van Gerard van Maasakkers het afgelopen jaar. Er was persoonlijk verlies, maar ook op muzikaal gebied veranderde er wat. Vaste Mannen Bart de Win en Rinus Raaijmakers zijn gestopt, in hun plaats is Mike Roelofs gekomen, een zeer getalenteerde toetsenist. Bij een optreden in Meneer Frits, waar gisteravond ook de vierde try-out van het nieuwe programma Lijflied plaatsvond, maakte Van Maasakkers kennis met hem en het klikte. Samen met drummer Arthur Lijten en gitarist Harry Hendriks maakt hij het geluid wat pittiger, hoewel er zeker nog genoeg ruimte overblijft voor de mooie ballades die we van Van Maasakkers gewend zijn.

Er zijn 13 nieuwe liedjes, waarvan we er 12 te horen krijgen deze avond, en het is te merken dat de nieuwe samenstelling al aardig op elkaar ingespeeld raakt, de baspartijen worden grotendeels ingevuld door de toetsen. Het is even wennen, maar het heeft wat. Lijflied is behalve de titel ook het leidende thema, en oudere stukken als Land Van Zand, Hedde Efkes Lieven Heer of 't Kumt Zoals 't Kumt passen daar goed bij. Veel nieuw werk gaat over persoonlijk afscheid en verlies, het huis van zijn ouders dat te koop staat, maar het wordt nergens zwaar op de hand, dat is niet zijn stijl. En natuurlijk is er ook ruimte voor een vrolijk lied, zoals Karavaan, over de fietsclub van vijftigers, die Hee Gaode Mee als lijflied hebben, en "nee dat gaan we niet spelen", of over seniorenfietsers en autodieven in Op De Grote Stille Heide. Nieuw is ook de inbreng van Peer Wittenbols als tekstschrijver van diverse liedjes, waaronder het genoemde Karavaan.

Gerard van Maasakkers en Mike Roelofs

Maar het zijn zoals gebruikelijk de kleine schilderijtjes van het leven die de aandacht trekken, zoals Zomaar Onverwacht, met muziek van Egbert Derix, waarin het einde van een lange relatie verwoord wordt, met de herinneringen aan de vakanties samen, en het vooruitzicht dat de wegen zich gaan scheiden. Ook Ach Melanie over de bepaald niet prettige ervaringen van een jong meisje (met muziek van Harry Hendriks) en Kleine Gerard, waarvoor hij de inspiratie vond in een oude foto van zichzelf die hij een tijd terug voor het eerst zag, weten te boeien, beide teksten zijn van Wittenbols. Maar net voor het einde slaat het kippevel bij mij pas echt toe. De melodie klinkt bekend, dit is toch een cover van Gianmaria Testa? Inderdaad, Van Maasakkers vertelt me naderhand hoe hij na de vorige plaat met daarop Zilveren Vogel (Un Aeroplano A Vela) een uitnodiging had gekregen om een optreden van de Italiaanse zanger bij te wonen. Het openingsnummer, het sobere ingetogen Dentro La Tasca Di Un Qualunque Matino, was meteen raak. Hij vroeg of hij het in het Nederlands mocht vertalen en kreeg toestemming. Het lied van Van Maasakkers heet Ik Neem Jou Mee, en verhaalt over hoe hij een geliefd persoon overal met zich meedraagt, in zijn binnenzak, onder het kussen, een pareltje dat tot tranen toe roert.

Zoals altijd blijft Gerard van Maasakkers dicht bij zichzelf, maar toch is er iets anders, al is moeilijk te zeggen waar dat hem precies in zit, misschien is het wel dat er inderdaad geen Hee Gaode Mee voorbij komt. Hij legt uit dat toen hij de titel Lijflied bedacht, hij al wist dat het dit keer wel heel persoonlijk kon worden. Een enkele keer zag je dan ook de emotie op zijn gezicht bij een gevoelig stuk, of juist de blijdschap als de uitvoering ineens helemaal klopte. Hij lijkt soms zelfs wat onzeker te zijn, ondanks zijn inmiddels al 35 jaar in het vak. Het doet me in bepaald opzicht denken aan het intieme Achterland van een paar jaar geleden, in de nasleep van het overlijden van zijn vader. Het is soms heel intens en gevoelig, en dat maakt indruk, ook op het aandachtig luisterende publiek. Er staan flink wat optredens op stapel, in de winter komt de cd uit en het programma zal ongetwijfeld nog groeien, maar de try-out belooft alvast een mooie ervaring.

Gerard van Maasakkers & band

Voor meer info over optredens zie: www.gerardvanmaasakkers.com.

Meer foto's van deze avond staan hier.