The Folk Survival Club in Blankenham: Folk & Blues … … een dorpsfeestimpressie
door Gert Appelo

Iedereen pikt uit het oranje programmaboekje van het festijn dat we “het dorpsfeest” noemen de onderdelen, die persoonlijk het meest tot de verbeelding spreken. Dat kan gelukkig, want er is over de drie dagen genomen keus genoeg uit een groot aantal verschillende evenementen en dan gaat het  natuurlijk zoals het spreekwoord al zegt : de één houdt van de moeder, de ander van de dochter.

Zo had ik o.a. een kruisje gezet bij het middagconcert op zondag door THE FOLK SURVIVAL CLUB, georganiseerd door Assie Aukes.
Het werd een zeer aangename verrassing, zeker nadat de trommelvliezen van het feestende publiek zaterdagavond geteisterd waren door een duo van een vrij bedenkelijk muzikaal niveau. Ik moet bekennen, dat ik zelf niet het “genoegen” had hier bij aanwezig te zijn. Er ontbrak een kruisje in mijn programmablaadje. De kritische noot die hierboven gekraakt werd is dus gebaseerd op “van horen zeggen”, maar mijn bronnen kwalificeer ik als redelijk betrouwbaar.

Maar nu snel terug naar zondagmiddag, toen Assie Aukes even na drieën de drie bandleden aan het publiek voorstelde. Marjan Cornille, Ankie Keultjes en Ad van Meurs namen daarna hun plaatsen in achter de microfoons en toen de eerste tonen van het openingsnummer door de tent zweefden stond het voor mij al vast: dit wordt genieten. Afgewisseld door de humoristische aankondigingen van leadman Ad van Meurs werd het publiek (er waren bijna 60 betalende bezoekers!) vergast op folkmuziek van hoog niveau. De stemmen van de beide dames harmonieerden prachtig bij elkaar en het verbluffende gitaarspel van Ad en Marjan. Eén van de nummers werd door Ad al tijdens het intro afgekapt met de opmerking: “alles kan, maar niet vals”, waarna hij geheel ontspannen zijn gitaar ging stemmen. Pas na enkele kritische testakkoorden werd het betreffende nummer hervat. Zowel voor als na de pauze werden er veel nummers van de laatst in Nashville opgenomen CD I Believe in Rock & Roll gespeeld en het laat zich raden, dat deze schijf na het optreden direct in de tent bij de band te verkrijgen was. Business is business niet waar?!

Zonder dat het aanwezige publiek na elk nummer minutenlang gillend, krijsend en fluitend in de hekken hing, was het toch duidelijk dat iedereen genoot van al die heerlijk ontspannende liedjes, die op het eerste gezicht eenvoudiger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Met de prachtige zang van de dames Marjan Cornille (haar bijnaam is niet voor niets de nachtegaal uit Antwerpen) en Ankie Keultjes werd het een onvergetelijke middag, die menigeen zal heugen. Het angstig mooie nummer Motherland, geschreven door Natalie Merchant, werd door Ankie in de solo zo fraai vertolkt, dat het zowaar een kippenvel moment opleverde. Ook Marjan kwam daar heel dicht bij met haar solistische vertolking van A case of you van Joni Mitchell in de toegift ronde.
Ja, de toegift ronde, want aan alle mooie dingen komt een eind, dus ook aan dit machtig mooie concert dat door jong en oud erg op prijs werd gesteld. Het vormde een waardig onderdeel van het feestprogramma van ons dorpsfeest 2012 !!
Vanaf deze plek daarom dank aan de organisatie (Assie Aukes) en het bestuur van de Oranjevereniging, die plaats inruimde voor deze happening. We Want More !!