-door Mirjam Adriaans, foto's Marcel Houweling-
Al twee maanden stromen lovende recensies binnen voor de cd Easy To See van Bart de Win, die de schijf gistermiddag officieel presenteerde. In Eindhoven genoot een vol grand café Berlage van zijn liedjes, zijn uitstekende band en gastviolist Alex Akela.

De afgelopen tijd zag ik Bart de Win vooral als sideman op toetsen bij onder meer Awna Teixeira en Walt Wilkins & The Mystiqueros, dit keer zit hij vooraan als frontman van zijn band The Simple Life. Daarin vinden we zijn kompanen Harry Hendriks (gitaar), Rinus Raaymakers (bas) en Arthur Lijten (drums) met wie hij lange tijd gespeeld heeft als Vaste Mannen bij Gerard van Maasakkers. Deze heren zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en dat is al een genot om naar te luisteren, maar alsof dat niet genoeg is is er nog een sterk bandlid: BJ Baartmans (gitaren, mandoline en producer van Easy To See). Zijn lome slide gitaar vormt een prachtige combinatie met de stem en toetsen van De Win in het bijna breekbare Dear Memory waar de zaal stil van wordt, dat gebeurt later nog eens bij de terugblik op het ouderlijk huis en alles wat niet meer is in het gevoelige Gone. Zangeressen Arianne Knegt en Birgit Wijdemans hebben er ook zin in vanmiddag, de laatste maakt zelfs flink indruk met een paar stevige vocale uithalen.

Bart de Win & The Simple Life
Op een of andere manier is de sfeer ontspannen en lijkt alles te lukken, ook de gastbijdrage van violist Alex Akela die pas een paar dagen geleden werd gevraagd om mee te doen. Op de plaat speelt Joost van Es mee op Songs, en, zo vertelt Akela me later, die bluegrass-stijl kan hij niet nadoen, maar hij kan wel zijn eigen invulling geven aan de vioolpartij op het country-stuk waarmee de eerste set wordt afgesloten. Dat doet hij met verve en vol gevoel, zodat hij na de pauze terecht nog eens teruggevraagd wordt.

Alex Akela en Birgit Wijdemans
Het optreden wordt afgesloten met nog een paar fijne oudere nummers, zoals het grappige Undercover Lover, het ontroerende Promised Land, waar Wijdemans bewijst dat ze ook heel subtiel kan begeleiden, en, voor alle liefhebbers van live muziek die deze middag zijn gekomen, het ironische Pay The DJ in de toegift. En voor je het weet is het dan weer tijd om naar huis te gaan, het is koud buiten, maar de gedachte aan een fijn concert blijft nog lang warm nagloeien.

Op 9 december 2012 zijn Bart de Win & The Simple Life weer te zien, dan in 't Klooster in Nuenen. Meer info over Bart de Win en zijn muzikale activiteiten: www.bartdewin.nl.

Meer foto's van dit optreden gemaakt door Marcel Houweling vind je hier.