-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
In een Utrechtse huiskamer was Elly Kellner gistermiddag te zien en horen in de reeks Op Schoot Concerten, in een dubbeloptreden met Saint Helena Dove. Beide singer-songwriters komen uit Zeeland en weten te boeien met hun eigen repertoire, waarvoor inspiratie uit de eigen omgeving komt.

Eerst speelt Saint Helena Dove (pseudoniem van Janine van Osta, die zichzelf heeft vernoemd naar een uitgestorven duivensoort terwijl ze eigenlijk bang is voor deze beesten die altijd in haar gezicht willen vliegen), zij is nog bezig met een opleiding songwriting in Rotterdam. Er komen liedjes voorbij over onder meer een kortstondige relatie met een jongen in havenstad Vlissingen, maar ook een lelijke vrouw op een balkon leverde de snel benodigde inspiratie voor een schrijfopdracht. Soms klinkt ze breekbaar met een zachte heldere stem, maar ze kan ook scherp uithalen, zo blijkt uit het nummer Cancer, van de Saint Helena Dove EP die via haar Bandcamp-pagina te beluisteren is. En al gaat het even mis omdat ze een tekst kwijt is, toch heeft deze piepjonge singer-songwriter nu al heel wat in haar mars, dat belooft voor de toekomst.

Saint Helena Dove

Dan is het aan Elly Kellner om haar werk te laten horen. Nadat ik in de jaren '90 een keer een optreden van haar had bijgewoond, had ik haar al wel met Matthews' Southern Comfort, maar nog niet met nieuw eigen werk gezien, en het is een heel verschil. De prominente boosheid van toen is verdwenen, maar ze heeft nog steeds wat te vertellen in haar liedjes. Nu doet ze dat meer doordacht en wat subtieler, maar nog altijd met gevoel en vanuit haar hart. Ze dacht dat haar eind vorig jaar verschenen solodebuut Successfool wel in een maand of drie af zou zijn, het werd een jaar, maar de tijd die ze eringestopt heeft blijkt prima besteed, het kleine aandachtig naar de sterke teksten luisterende publiek lacht van harte mee met de kippengeluiden in What The Tok en laat met een enthousiast applaus weten nog graag een toegift te willen. Het is voorlopig haar laatste optreden, Elly wordt binnenkort geopereerd aan haar pols, het gitaarspelen zal daarna minder pijnlijk, dus gemakkelijker moeten zijn. We wensen haar bij deze dan ook een spoedig herstel en nog heel wat mooie concerten.

Elly Kellner

Zelf luisteren? Kijk dan op de Bandcamp-pagina's:

Saint Helena Dove http://sainthelenadove.bandcamp.com/
Elly Kellner http://ellykellner.bandcamp.com