-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
In Café De Buut in Eindhoven waren ooit elke maandagavond singer-songwriters te gast. Bijna tien jaar na de laatste Manic Monday daar is het pand in gebruik als buurthuis, dat vanmiddag eenmalig zijn deuren opende voor een optreden, en wel van The Very Girls. Er is een en ander veranderd in de groep, maar wat hetzelfde is gebleven is de hemelse samenzang, die altijd al het handelsmerk was.

Enkele jaren lang was het stil rond The Very Girls, maar een tijd terug begon het toch weer te kriebelen. Naast kerndames Aggie de Kruijf en Ankie Keultjes, die zelf gitaar zijn gaan spelen en zo’n beetje om en om de leadzang voor hun rekening nemen, is in de huidige bezetting zangeres Yvonne Janssen weer van de partij. Extra begeleiding is er van de getalenteerde jonge gitarist Fabian Cornelissen, die een prachtig geluid weet te halen uit een oude gitaar die hij voor de gelegenheid mag lenen van Watchman Ad van Meurs, en kundig bassist Rens van Dijk.

The Very Girls
The Very Girls

Ze hebben nog niet veel optredens gedaan in deze samenstelling en niet alles loopt van een leien dakje, maar al gelijk bij de a capella opening valt op dat de stemmen van de drie vrouwen nog steeds uitstekend bij elkaar kleuren. En een neus voor goede liedjes hebben ze ook, in het repertoire horen we onder meer werk van John Gorka, Emmylou Harris (twee stuks, waaronder een heel fijn uitgevoerd Michelangelo), Steve Crawford, Townes Van Zandt (die ooit nog op hetzelfde podium heeft gespeeld), Lynn Miles (The Ghost Of Deadlock blijft een prachtig nummer, ze hebben het al heel lang in hun repertoire, maar namen het nooit op), Jackson C. Frank en natuurlijk Ad van Meurs, die heel wat liedjes neerpende voor de cd’s die The Very Girls uitbrachten, waarvan de laatste, Elsewhere Bound, alweer van een jaar of veertien terug stamt. Roundtrip Kiss van dat album wordt nog steeds regelmatig op Folk Alley gedraaid, een Amerikaans radiostation dat via internet 24 uur per dag folk uitzendt.

In de eigen nummers blijkt Oklahoma een grote rol te spelen, onder meer in Song For A Friend, geschreven voor gitarist Gene Williams. Deze Amerikaanse staat werd dan ook vele malen bezocht door de jaren heen en er wonen heel wat muzikanten die vrienden zijn geworden. Er mag hier en daar nog wat geschaafd worden, wellicht is de toevoeging van wat percussie een goed idee, maar het belangrijkste onderdeel van The Very Girls, de engelenzang, die klinkt als een klok, twee sets lang.

Ankie, Aggie en Yvonne
Ankie, Aggie en Yvonne