-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Normaalgesproken zitten de Mannen met Baarden maandelijks op een donderdag aan de stamtafel beneden in het café, dan mag iedereen aanschuiven bij de Rootsclub. Voor hun cd-presentatie mogen ze op de Live in De Knop-woensdagavond naar de Ad van Meurszaal, zoals het bovenzaaltje van 't Rozenknopje in Eindhoven sinds kort heet. In ontspannen sferen brengen ze hun repertoire met heerlijke Amerikaanse folk.

Een jaar of vijf geleden liepen twee bands elkaar wel eens tegen het lijf bij festivals. Martijn Kuijten van Autumn Sun (nu ook bekend van Op Zoek Naar Johan) en Bart van Asten van Tinkers, Drinkers & Dreamers vonden elkaar in hun liefde voor (Amerikaanse) rootsmuziek. Dus wilden ze graag samen iets doen, iets laagdrempeligs zoals een Ierse sessie, waar iedereen mee zou kunnen doen. Ze begonnen onder de naam Rootsclub met stamtafelsessies in café's. Ze begonnen in Helmond (Lokaal 42), Gemert (Gij en Ik) volgde, en ook Griendtsveen (De Morgenstond). Sinds een jaar of twee doen ze maandelijks 't Rozenknopje in Eindhoven aan, waar gisteren de presentatie plaatsvond van hun eerste ep, die de titel Rootsclub Vol. 1 heeft meegekregen.

Om de sfeer van een sessie te benaderen gaan de mannen in bluegrass-stijl rond een microfoon staan, zodat het allemaal toch wat losser aandoet dan bij een regulier versterkt concert. Naast gitaristen en zangers Kuijten en Van Asten horen Karel van Bokhoven (mandoline) en Marc Lemmen (basgitaar) inmiddels tot de vaste kern van de Mannen Met Baarden, zoals ze zichzelf zijn gaan noemen. Overigens is die baard niet verplicht als je mee wil doen aan een sessie en je hoeft ook geen man te zijn, als je een instrument bespeelt of zingt dan mag je aanschuiven.

Mannen met Baarden
Mannen met Baarden

Uiteraard worden alle zeven nummers gespeeld die op Rootsclub Vol. 1 zijn gezet, allereerst The Fields Of Athenry, geschreven door de Ier Pete St. John, maar met de arrangementen op gitaar en mandoline krijgt het toch een Amerikaans rootstintje. De bedoeling was dat er heel veel gasten zouden komen, maar door ziekte en het niet kunnen vinden van een oppas wordt de Rootsclub deze avond enkel versterkt door Jos Geerts, die hier en daar lekker rondspookt op mondharmonica (zoals in Black Girl, een heerlijk intense uitvoering) en Niek van de Klundert, die op piano een fijn honkytonkgevoel weet te scheppen bij een blokje Hank Williams. Want ook die komt regelmatig voorbij tijdens de stamtafelavonden, zijn You Win Again is opgenomen, maar een meezinger bij uitstek is natuurlijk de country gospel I Saw The Light. Het moge duidelijk zijn, het repertoire van de Mannen Met Baarden bestaat grotendeels uit Amerikaanse folkliedjes met vrij eenvoudige akkoorden en een stel klassiekers die het hele café kan meezingen, zoals het genoemde I Saw the Light, maar ook Wild Horses van The Stones of Down In the Easy Chair van Bob Dylan, die niet op het schijfje staan, maar wel voor een goede sfeer zorgen. 

Als eerbetoon aan de in november overleden Ad van Meurs, naamgever van de zaal en een van de muzikale gasten op de cd (zijn slide spel herken je direct in Louis Collins van Mississippi John Hurt, zie Youtube), spelen de mannen ook nog een heel fijn samengezongen versie van Moon Over The Wing, een stuk van de tweede Watchmanplaat Narcisse

Mannen met Baarden met Niek van de Klundert, Jos Geerts en Ankie Keultjes-van Meurs
Mannen met Baarden met Niek van de Klundert, Jos Geerts en Ankie Keultjes-van Meurs

De zaal had best wat voller mogen zitten, maar de sfeer zit er aan het eind van de avond goed in als er een grande finale komt met iedereen op het podium, inclusief Ankie Keultjes-van Meurs, die verantwoordelijk is voor de mooie opnamen en mix van de ep en hier haar stem toevoegt aan de groep bij Will The Circle Be Unbroken, een van die pareltjes van The Carter Family en nog zo'n lekkere meezinger, een prima manier om de presentatie af te sluiten. 

mannen met baarden - rootsclub vol.1
Mannen Met Baarden - Rootsclub Volume 1 (eigen beheer)

Tracklist:

1. The Fields Of Athenry

2. Black Girl

3. 500 Miles Away From Home

4. Louis Collins

5. You Win Again

6. Will The Circle Be Unbroken

7. Little Maggie

De volgende Rootsclub van de Mannen Met Baarden in 't Rozenknopje in Eindhoven is op donderdag 8 februari 2018, vanaf 21:00 uur. Dan weer gewoon beneden aan de stamtafel, iedereen is welkom.

Facebookpagina: https://www.facebook.com/pg/Rootsclubmannenmetbaarden.