-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Folk kun je het niet noemen, klassiek of jazz ook niet en mainstream al helemaal niet. Boeiend was het wel, een uur lang. Gisteravond presenteerde Mathijs Leeuwis zijn nieuwe album Galibier, een instrumentaal wieleravontuur op pedalsteel, piano, gitaar en drums in Paradox in Tilburg.

In een flink volle Paradox werd het hele album in een set gespeeld, soms kabbelend, dan weer vervreemdend, maar telkens weer vol gevoel vanuit het hart. Over de toppen van de Télégraphe, Galibier en Mont Ventoux, via de tragische lotgevallen van Monseré en het dopingverhaal van Docteur Fuentes gaat het richting de Champs-Élysées.

Mathijs Leeuwis
Mathijs Leeuwis

Waar het album volledig instrumentaal is wordt de presentatie opgeluisterd door levende kunst van Janine Hendriks en tussendoor enkele wielercommentaren. Verdere uitleg is niet nodig, kennis van de Tour de France is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk om je mee te laten voeren door de muzikanten die een prachtig werkstuk neerzetten.

Dit muziekstuk is ook nog te zien op zondag 4 november 2018 bij de KunstMuziekroute van November Music in Den Bosch. Aanvang 11:30 uur. Meer info: novembermusic.net/programma/mathijs-de-leeuwis.