Overweldigend onthaal voor Dougie MacLean in Sneek

- door Assie Aukes -
Hij was er zelf een beetje bang voor. Zo lang niet in Nederland, zouden ze Dougie MacLean daar nog wel kennen? Het bleek dus van wel. Rond de driehonderd mensen waren op komen dagen voor het concert dat deze Schotse troubadour afgelopen zaterdag in het Friese Sneek gaf. En ze kwamen van ver, uit Kampen, uit Twente, uit Noord-Holland en zelfs enkele Duitsers waren speciaal voor Dougie MacLean naar Sneek gekomen.

Een eigenaardig fenomeen is het, deze goedlachse Schot. Een middelmatig zanger en ook niet een gitarist waarvan je opveert uit je stoel. Wat is toch de magie van deze man die al ruim 20 jaar zoveel mensen kan bekoren?

In Sneek gaf Dougie MacLean het antwoord. Ten eerste schrijft hij prachtige liederen. In een paar rake woorden en strofen en een pakkende melodie weet Dougie meestal een typerende beschouwing neer te zetten. Ten tweede is hij een ras-performer. Vanaf het moment dat hij het podium opkomt, heeft hij het publiek te pakken. Hij is humoristisch, weet wat het publiek nodig heeft (in Sneek veel meezingen) en weet vaart in zijn optreden te houden.

In Sneek trakteerde hij het publiek uit een doorsnee van zijn repertoire. Opvallend veel werk van zijn album 'Riof' uit 1997, enkele nieuwe nummers en natuurlijk de oude favorieten. 'Broken wings', 'Stepping stones' en 'Feel so near' die luidkeels door vele bezoekers warden meegezongen. Sommige fans konden het repertoire bijna woordelijk meezingen, wat op den duur bij mij gaat irriteren, vooral wanneer iemand behoorlijk vals gaat 'mee deunen'.

Dougie MacLean ging zelf ook eenmaal in de fout door in een van zijn mooiste nummer (Ready for the storm) het publiek de rol van de storm te laten spelen. Hilariteit alom, maar dat ging wel ten koste van het lied. Mooi was wel zijn toegift 'Caledonia' dat een speciaal Fries couplet kreeg, waar 'Rolling Home', het shanty-koor van organisator Dave Tearney, verantwoordelijk was. Met dit nummer 'Fries om utens', een Friese bewerking door de andere organisator Hans Faber, is het koor veelvuldig op Omrop Fryslân te beluisteren. Al met al was het een aangenaam weerzien met deze Schotse bard.

Op 7 februari is hij opnieuw in het land en wel op de 10de editie van Folkfestival Zwolle.