Groeiend Inner Strength beleeft mijlpaal

Afgelopen zaterdag speelde de Eindhovense band Inner Strength in het voorprogramma van Fairport Convention in Uden. Door een samenloop van omstandigheden kon onze recensent slechts het voorprogramma bijwonen en niet het concert van Fairport. Maar hij was blij Inner Strength weer eens gehoord te hebben.

- door Henk -
Inner Strength beleeft een mijlpaal in haar carrière. Deze Eindhovense folkrock band mag het voorprogramma verzorgen van het legendarische Fairport Convention. Het concert in De Pul in Uden dat voor 20 uur staat aangekondigd begint meer dan een uur te laat. De vertraging wordt veroorzaakt door geklooi met het geluid. De Pul moet nog wennen aan het gloednieuwe mengpaneel, dat valt niet mee.

Uiteindelijk zijn we allemaal getuigen van een geïmproviseerde soundcheque. Je houdt je hart vast. De communicatie tussen de podiumgeluidsman en die achter het mengpaneel verloopt via een steeds heen en weer rennende assistent. Uiteindelijk gaat de paneelmenger zelf meerennen. Hun best doen ze zeker, maar het geluid krijgen ze niet optimaal. De zang van de uitstekende zangeres Noortje van de Voort moet nog beter te versterken zijn. Het volume blijft te laag. De balans met het groepsgeluid klopt niet.
Naar de toch wel aardige teksten blijft het dus gissen voor 't gros van het publiek. Dat luistert met zo'n honderd man aandachtig. Want ondanks de geluidstroubles is het een boeiend optreden.

Een klein half jaar geleden, tijdens een concert in café Wilhelmina in Eindhoven, herkenden we het talent van Inner Strength, maar vonden de uitstraling niet overtuigend. Dat is sterk verbeterd. Zwakke schakel in de presentatie vormde destijds zangeres/violist Noortje. Nu staat ze met veel meer overtuiging op het podium. Ze straalt en zingt prachtig. Ook haar vioolspel is verbeterd.

De andere frontvrouwe, Judith van der Valk, heeft de spontaniteit en ontspannenheid die ze in Wilhelmina toonde gelukkig behouden. Haar rol is belangrijk. Nu ze een hoofdmicrofoon heeft, komen haar aankondigingen beter over evenals haar zang en spel op blokfluit en dwarsfluit. Ze maakt indruk met een gave dwarsfluitsolo in The Source, een rustig mystiek nummer geschreven door bandoprichter Kelly van der Heijden (met akoestische gitaar) én met serene zang van Noortje.

Inner Strength is swingend, hecht en soms zelfs heavy in haar up-tempo werk. Roland Mathijssens huwelijk met de digderedoo kent geen dips. Hij zorgt geregeld voor een heerlijk dwingende groove. Ook bassist Endy Kasanardjo en drummer Geert van der Wallen kunnen er wat dat betreft wat van.
Mystiek en bezwerend klinkt de groep in de rustige nummers zoals het door Kelly van der Heijden geschreven Spirit's Bay. Deze baai ligt in Nieuw Zeeland. Kelly werd op vakantie daar aan de andere kant van aardkloot gepakt door de historie van de Maorie, met name door de verbondenheid met de natuur die deze autochtone Nieuw Zeelanders tonen bij hun omgaan met de dood. Van der Heijden weet een passend spiritueel sfeertje uit zijn elektrische gitaar te toveren.
Maar Inner Strength kan ook poppy uit de voeten zoals in het toegankelijke It's Okay (Judith van der Valk blijkt ook met akoestische gitaar overweg te kunnen) en in By the Fire, geschreven door drummer Geert van der Wallen.

Inner Strength doet haar naam eer aan. Ze speelt met plezier en bevlogenheid en laat zich niet uit de weg slaan door slechte geluidstechniek. Haar eigenzinnig en voor ons land aparte geluid - dat ergens ligt tussen Within Temptation en Loreena McKennitt - mag gehoord worden. Terecht dat deze groep uitgenodigd is voor Folkwoods 2004, een volgende mijlpaal in hun bestaan. Overigens wordt het tijd voor een cd. De groep beschikt over voldoende capaciteit daarvoor, it's okay!