Gerard van Maasakkers verovert nu ook Friesland

De Brabantse zanger Gerard van Maasakkers heeft met zijn laatste album Vol Dagen bredere erkenning gekregen: ook 'boven de rivieren' wordt zijn schrijverstalent nu herkend, hij is regelmatig te horen op de radio en tot in Friesland staat hij voor volle zalen. En de Fries reageert enthousiast (zie hieronder). Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als liedjesschrijver verschijnt nu de uitgebreide dvd Toeters en Bellen. Hoofdbestanddeel is het concertproject met de KleinBrabantse Harmonie, aangevuld met twee documentaires, clips en enkele extra's.
Morgen wordt Van Maasakkers onderscheiden met de Ad de Laat prijs. De in Budel woonachtige zanger/liedjesschrijver krijgt het bronzen beeld van een harmonicaspeler en de oorkonde uitgereikt tijdens een live-uitzending van 't Brabants Uurke, een radioprogramma van Omroep Brabant. Van Maasakkers verdient de prijs omdat hij in de 25 jaar als zanger/liedjesschrijver het Brabants dialect binnen en buiten de grenzen van Brabant op een bijzondere manier heeft bevorderd. De prijs, die vernoemd is naar de in 1995 overleden zanger Ad de Laat.
Sinds het succes van zijn laatste cd 'Vol dagen' begint de populariteit van de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers ook boven de grote rivieren te groeien. Een week geleden trad hij met zijn Vaste Mannen op in Schouwburg De Harmonie voor een (bijna) volle zaal. Wim Vervoort schreef op 27-10 voor de Leeuwarder Courant een verslag. Hij schreef ondermeer:

…De Brabanders om útens hebben hún topper van het net begonnen theaterseizoen al gehad, want de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers en zijn band Vaste Mannen kwamen voor het eerst langs in Friesland. Maar ook de Friezen in de zaal, benieuwd naar deze Piter Wilkens van het zuiden, waren enthousiast. Wat is dan het bijzondere aan deze singer/songwriter? Ik denk de voor iedereen herkenbare dingen die hij bezingt in allerdaagse woorden (…)Omdat Van Maasakkers net een paar dagen met griep in bed gelegen had, klonk hij wat heser dan normaal. Maar zijn eenvoudige, goed in het gehoor liggende melodietjes kunnen dat hebben. Bovendien krijgen die door de zeer gevarieerde instrumentale inbreng van de Vaste Mannen een stevig muzikaal fundament (…) Van Maasakkers kondigde na dit succesvolle Friese debuut aan te zullen terugkeren. En niet alleen de Brabanders in de zaal lieten daarover hun instemming blijken….