ImageImage
Rebecca Sullivan en Emily Williams

Concert van Ember: een aangename verrassing

- door Henk -
Het folkcafé van het festival Route 04 in Tilburg ontving gistermiddag (zo 19 oktober) het trio Ember (Wales/VS) in muziekcafé Paradox aan de Telegraafstraat in Tilburg. Ember blijkt een intrigerend jeugdig fris stel, dat een intimistische sfeertje schept met akoestische inventieve muziek. Variërend in stijl, van singer-songwriter tot Amerikaanse en Europese folk, maar ook van Nat King Cole tot Jacques Brel. Een aangename verrassing.

Twee sterke aparte stemmen. Als ze samen zingen harmoniëren ze mooi. Het instrumentarium beperkt zich tot gitaar, viool en minimale subtiele percussie. Ember kent het breekbare van Ygdrasil, het felle van de Indigo Girls en het Amerikaanse folkie-achtige van The Roches. De artistieke Emily Williams uit Wales bespeelt gitaar en fraai viool, maar valt vooral op vanwege haar donkere stem, waarvan je de klankkleur eerder zou toedichten aan een zwarte gospelzangeres. De perfectioniste Rebecca Sullivan uit Salt Lake City beschikt over een engelenstem en speelt eenvoudig maar uitstekend gitaar, vaak in de fingerpicking stijl.

Eerst hebben ze een tijdje met z'n tweetjes de wereld rondgetrokken, maar sinds een jaar zijn ze met z'n drieën. Rebecca's broer Nick is het duo komen versterken. Hij bespeelt terughoudend twee trommels en maakt een bescheiden indruk met zijn vaak teneergeslagen ogen. Eén keer komt hij vanachter zijn trommels vandaan om met een prachtige zware stem een typisch Amerikaanse folksong te zingen, met de meiden als gevoelige backing-vocals. Hier kiekt plots eventjes The Handsome Family om de hoek.

Het gros van hun repertoire is van eigen hand. Liedjes vol liefde, maar ook ironie. Hoewel het stel nog jong oogt hebben ze al veel van de wereld gezien. Ze schreven songs in Ierland, Nederland, Spanje en natuurlijk in Wales en de States.

Rebecca Sullivan gaf een half jaar Engels aan een school in het zuidwesten van Frankrijk. In het solo gezongen 'Tis Autumn van Nat King Cole schakelt ze in een handomdraai over van het Engels naar het Frans en met hetzelfde gemak vertolkt ze Amsterdam van Brel. Over die tijd in Frankrijk schreef ze de song Pretty Medieval (medieval peugots and motos they drive…).

Emily Williams is het extroverte type dat het publiek gemakkelijk bespeelt. Ze heeft gevoel voor humor en maakt indruk met een a capella gezongen Welsh volksliedje. Haar spel op de fiddle raakt evengoed aan de country als aan de keltische folk.

Het repertoire van Ember is dus nogal divers en hun optreden verloopt daarmee aangenaam afwisselend. Over variatie gesproken. 38 miles, een a capella gezongen lied over liften door Ierland, klinkt als 'n gospelsong. In Skin over vakantie in het zonnige Spanje laat Emily haar gitaar Spaans klinken. En in Trainsong klinkt het oude verre westen door.

Al met al een onderhoudend concert, dat helaas slechts door zo'n 25 mensen werd bijgewoond. Maar de komende dagen is dir trio nog te zien en wel in: Wo 22 oktober om 22 uur in de Natte Krant, Weesp; vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober vanaf 22 uur in Flatley's Irish pub, Geleen en zondag de 26ste vanaf 17 uur in Cafe de Plaats in Tilburg.

In het voorjaar komen ze voor een nieuwe tournee naar Nederland. Ga dat zien. Dan is ook de nieuwe cd uit die ze afgelopen maanden hebben opgenomen. Hun eerste cd Wine Jig stamt uit 2001. Route 04 biedt het volgende folk-café concert op zondagmiddag 16 november. Dan speelt de Nederlandse groep Maalstroom op het podium in het Tilburgse Paradox.