Allemaal weer terug van de festivals?

Er moeten afgelopen weekeinde ongelooflijk veel muziekliefhebbers op pad geweest zijn. Allemaal weer terug van Dour, Nisse, Brosella, Northsea Jazz, Cactus , Raamsdonksveer, Volklied aan Zee in Oostduinkerke, Beleuvenisse, St. Chartier en wat al niet meer. Festivals te over.
Van het alternatieve rockfestival Dour lazen we dat er ruim 110.000 bezoekers waren zonder enig probleem! North Sea Jazz werd uitvoerig in beeld gebracht op de tv. Over Cactus lazen we het een en ander in kranten en op teletekst. Maar van de meeste festivals konden we geen recensies of verslagen terugvinden. Wie is er geweest? Laat eens horen hoe 't was.

Northsea Jazz was weer gigantisch. Het festival werd uitgebreid gecoverd door Nederlandse radio en tv. Zo zagen we op tv Stevie Winwood met een oeroude hit van zijn zestiger-jaren-band The Spencer Davis Group. Femi Kuti swingde gigantisch met zijn 14-koppige band en danseressen. Kuti had het druk, want hij stond ook op het hoofdpodium van Dour. Pat Matheny stal op het Haagse North Sea Jazz de show als festival-artiest in meerdere combinaties. De TV liet opnames zien van het concert dat deze gitarist gaf met het Metropool-orkest met als opvallende zangeres Fay Lovsky! Verder waren er ondermeer concerten van Van Morrison, Solomon Burke, Ibrahim Ferrer en Hernie Hancock.

Op de VRT-teletekst lazen we over het succesvolle verloop van het Cactus-festival in Brugge, dat 20.000 bezoekers trok, vrijdag 6000, zaterdag 8000 (uitverkocht) en zondag weer 6000. De reggaeveteranen Toots & The Maytals zorgden zondag volgens de VRT-tt voor een verrassing in de vorm van headliner/rythm & blueszangeres Bonnie Raitt die even kwam meezingen. Voor zij het festival afsloot waren er nog Bembeya Jazz uit Guinea en Macaco uit Spanje.
Het Vlaamse dagblad De Standaard besteedt meer dan een halve pagina aan Cactus en is over het algemeen positief. De krant zet wel vraagtekend bij de lokatie:
…Het Minnewaterpark is een ydillische lokatie, waar de bezoekers samenhokken alsof ze op een reusachtige coctailparty zijn. Gezellig, dat zeker, maar eigenlijk is het park veel te klein. Ruim de helft van de mensen kan het podium niet eens zien. Je vraagt je af, los van de context van het proces, waarom men geen grotere lokatie zoekt…