Speedfolk van Transsylvanians jaagt
als Windkracht 11 door Elastiek Muziek

Het gratis toegankelijke festival Elastiek Muziek in Hilvarenbeek is afgelopen weekeinde bezocht door 65.000 muziek- en theaterliefhebbers. Voor het Brabants Dagblad was Tom Tacken erbij en beschreef zijn ervaringen in de krant van dinsdag, waaruit we zo meteen wat zullen citeren.
Eerst enkele opmerkingen die onze FF-Paul mailde, nadat hij er maandag even bij was:

- Abaji vond ik wel aardig vanwege het gitaarwerk (soms met strijkstok). Speelde op hetzelfde tijdstip als Rapalje. Daar heb ik dus niets van gezien. Zang bij Abaji was minder. Gwenc'hlan speelde in de tent. Als je daar ooit geweest ben weet je wat voor een beroerde omstandigheden daar heersen: een lange bar aan de zijkant en voorspelbare rampzalige geluidstechniek. Weinig verrassende Bretonse folkrock. Wel sfeer voor het podium.

- Het leukste van elastiek blijft toch podium 3. Daar was het erg goed toeven bij de trappistenbar en hele onderhoudende ouderwetse rock and roll (beetje Stray Cats-achtig) van de Engelse band Firebirds.

- Ben er inmiddels wel van overtuigd dat je voor de muziek niet naar elastiek hoeft. Het Vrijthof is echt te klein voor een dergelijk evenement. Met een club bekenden blijft het toch een aardig dagje uit.

Tom Tacken schrijft in het Brabants Dagblad ondermeer:

…Dan klinkt de echo van Bots, linkse nederpopgroep van weleer, op zondagmiddag heel wat holler. De opgewarmde prak van Eindhovenaar Hans Sanders pakt niet uit als een passend voorprogramma van de tot Pepsi-ambassadeurs uitgeroepen boys van Di-rect, zonder twijfel dé hit van Elastiek 2003…

…'s Avonds komen voor een gerijpter publiek the Transsylvanians ook een heel eind. Hun Hongaarse speedfolk jaagt alsnog die Windkracht 11 door de tent…

... Maandagmidag is het schuifelen geblazen langs alle zijden van de Vrijthof. De rek in het programma blijkt optimaal. Op het kleine podium naast de kerk neemt een dankbare schare de intieme 'bedoïen blues' van Abaji af, terwijl een veel grotere massa zich voor Trijntje Oosterhuis opmaakt…

…Foutje in de programmering: Gerard van Maasakkers is naast de kerk, als een profeet in eigen land, een veel te klein podium toebedeeld. Zijn publiek blijkt in aantal niet onder te doen voor dat van Vals Licht, dat op het Brabants Dagblad-podium buiten een puik thuisconcert aflevert. Voor de climax, via Rowwen Hèze, zorgt in de tent El Tattoo del Tigre, het Belgisch superorkest dat Elastiek een grande finale bezorgt. Als de kinderen te bed liggen en de straattheatermakers hun biezen al hebben gepakt, dompelt Hilvarenbeek zich nog even onder in een bad van salsa én stromend bier….