Kaz Lux en Marcel Scherpenzeel Band delen de bezieling

Kaz Lux en De Marcel Scherpenzeel Band gaven donderdag spetterende optredens in de studio van de BRTO, de lokale omroep van Bergen op Zoom. Jos van den Boom de bezieler van deze sessies, schreef een sfeerverslag waaruit we hieronder graag uitgebreid citeren. Overigens zijn de sessieopnames van Kaz Lux te beluisteren in het BRTO-programma Crossroads op vrijdag 11 april 2003 tussen 20.00 en 22.00 uur. Die van De Marcel Scherpenzeel Band worden uitgezonden op vrijdag 18 april a.s.. Beide programma's worden overigens op de zaterdagmiddag na de live-uitzending tussen 12.00 en 14.00 uur herhaald. Kopieën van de geluidsopnames gaan naar enkele lokale radiostations in Nederland, zoals die van Winschoten, Hoorn, Gouda, Veendam en Rijnwoude. Zie hiervoor ook de Roots Radio Ring van het Real Roots Café (www.realrootscafe.com).

- door Jos van den Boom -
Goeie muziek komt recht uit het hart. Dat bleek donderdagavond maar weer eens in optima forma tijdens de akoestische sessies van Kax Lux en de Marcel Scherpenzeel Band in de studio van de BRTO, de lokale omroep van Bergen op Zoom. Kaz Lux staat aan de vooravond van een afscheidstour met zijn legendarische band Brainbox; De Marcel Scherpenzeel Band aan de vooravond van een lange succesvolle carrière in de bluesscéne. Hoewel Kaz en Marcel en zijn mannen zich op verschillende terreinen van de muziek begeven, bleek dat ze minstens één ding deelden: bezieling!

Kaz Lux
…Vooraf verontschuldigde Kaz zich voor het feit dat hij mogelijk niet helemaal optimaal zou klinken. Hij had wegens griepverschijnselen de hele dag op bed gelegen, vandaar. Maar eenmaal van start gegaan met een ruime greep uit zijn bijna 4 decennia omspannende oeuvre, waaronder een paar nieuwe songs van zijn binnenkort te verschijnen album "Unmantled Swan Songs", werd duidelijk dat die griepverschijnselen zijn performance in het geheel niet beïnvloedde. Het publiek genoot met volle teugen van klassiekers als "Reason to Believe", "Scarborough Fair", "Dark Rose", "Walking the dog" en "Gloria" maar ook recentere songs als "Granny" en een liedje over de dood van Pim Fortuyn werden gewaardeerd. Kaz Lux is nog steeds een bijzonder goed entertainer die ook met zijn korte, vaak humoristische introducties van zijn songs de aandacht van het publiek weet vast te houden….

De Marcel Scherpenzeel Band
…waar op de vorig jaar verschenen liveplaat vrijwel uitsluitend op vol volume wordt gespeeld en het repertoir eigenlijk maar één kant van de band laat horen, bleek de De Marcel Scherpenzeel Band in de BRTO-studio een breed scala aan bluesstijlen te beheersen. Met veel bezieling wierpen Marcel, Eddy en Johnny zich op een dwarsdoorsnede uit hun songmateriaal van 3 volwaardige albums én 1 promo-cds. Dat materiaal werd nog eens aangevuld met covers van hun helden. Het ene moment ging het er stevig aan toe, het andere moment zéér ingetogen. En in diverse songs lieten de Amsterdammers horen dat ze ook erg jazzy uit kunnen pakken...
...Eén van de -verraste!- toeschouwers sprong na afloop van de sessie onmiddellijk op de muzikanten af en voorspelden hen een nog grotere toekomst wanneer ze zich volledig op hun jazzkwaliteiten zouden storten. Hoewel Marcel c.s. ook die kant van de muziek graag willen blijven belichten, is de kans dat zij zich volledig op een mengvorm van jazz en blues zullen gaan storten niet erg groot. Daarmee zouden zij hun ongelooflijk fanatieke fans (waarvan er zeker 30 minstens 100 kilometer hadden gereden om de sessie in de studio van de Bergse omroep bij te kunnen wonen) waarschijnlijk niet blij maken. Die zien Marcel, Eddy en Johnny het liefst zoals ze nu zijn: een veelzijdige bluesband, bestaande uit 3 topmuzikanten. Echte maten bovendien. Die vriendschap vormt één van de vele geheime succeselementen van De Marcel Scherpenzeel Band…

Komende sessies in de BRTO-studio Bergen op Zoom:
wo 23 april 2003: Johnny Irion & Sarah Lee Guthrie (USA) + Porter Hall Tennessee (USA)
wo 14 mei 2003: Billie Joyce (USA) + BJ Baartmans & Pawnshop
wo 4 juni 2003: Billy Goodman (USA) + Martin Hutchinson (Ireland)