Bijzonder Engels triootje in de Ridderhof

- Door Jaap Hoek -
Terwijl het merendeel van de Rijnwoudse inwoners voor de 433e maal naar de film K-911 zat te kijken, traden donderdag 13 februari in de slotzaal van de Ridderhof drie vermaarde Engelse folkmuzikanten op. Het triootje werd gevormd door Pete Morton, Steve Tilston en Tom McConville.
Voorafje Pete Morton had de eer de avond te mogen openen. Hij was in Nederland om op te treden op het folkfestival in Zwolle. Had een dag eerder de boot uit Engeland genomen om bij TTFC op te treden om daar alvast de sfeer te proeven, want in oktober komt hij samen met Kelly While nogmaals naar Koudekerk aan den Rijn.
Het had niet veel gescheeld of Pete's optreden was niet door gegaan. De ferry had problemen gekregen met een van haar motoren. Pete had naar organisator Hans Hoogeveen gebeld om te zeggen dat hij zijn best zou doen om op tijd aanwezig te zijn. En gelukkig vlak voor tijd arriveerde Pete, 1 minuutje soundchecken en hij kon beginnen aan zijn optreden.
Pete trakteerde de veertig toeschouwers op een vijftal fraaie songs, waarbij vooral het nummer "2 Brothers" opzien baarde. Het was een geweldig mooi nummer.

Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht deze avond was Steve Tilston. Een niet zo bekende muzikale topper, maar eindelijk eens te zien en te horen in Nederland. Hij excelleert op drie kwaliteiten: Steve is een uitstekende, hedendaagse songwriter, schrijft gedegen songs, maakt afgewogen woordkeuzes, kiest geen woord teveel en daarbij nog eens prachtige muziek en tunes. Dan is hij ook nog eens een zeer vaardige gitarist, kiest nooit de makkelijkste weg, gebaseerd op allerlei muzikale invloeden zet hij een op folk gebaseerde fusie neer met elementen uit de traditie, flamenco en klassieke muziek. Dit alles met een prachtig stem en de nodige humor.
Samen met het onvolprezen zang en vioolwerk van Tom McConville (was al eerder bij TTFC) een muzikale maaltijd om van te smullen. De heren brachten allerlei nummers ten gehore, waarbij dan Tom de leadzang had en dan weer Steve. Tom McConville deed ook prachtig de tweede stem bij een aantal van Steve's nummers. Dat je een viool ook als gitaar kan gebruiken liet Tom maar al te vaak zien en horen.
Het was weer een leuk concert bij TTFC.
Noteert u even: Het volgende concert vindt plaats op 13 maart.